Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici raste najveća Šuma hrane u Hrvatskoj - studenti u akciji podsadnje obilježili Međunarodni dan šuma
U povodu Međunarodnog dana šuma, u petak 21. ožujka 2025. godine, na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica održana je akcija podsadnje biljaka u sklopu jedinstvenog projekta – Šume hrane. Ova najveća šuma hrane u Hrvatskoj razvija se prema principima permakulture, a projekt su u zajedničkoj akciji dodatno obogatili studenti Odjela za prehrambenu tehnologiju, Svjetska organizacija za zaštitu prirode i Dječji vrtić Tratinčica.
Podsadnjom novih biljaka simbolično je obilježen Međunarodni dan šuma, ali i nastavljen proces stvaranja održivog, edukativnog i proizvodnog prostora u kampusu Sveučilišta Sjever. Projekt Šume hrane pokrenut je prije godinu dana, a danas broji preko 150 posađenih voćaka te više od 700 različitih biljaka, cvjetnica, lukovica i začinskog bilja.
"Riječ je o prostoru koji je prije godinu dana bio u vrlo lošem stanju. Danas je to zelena oaza zahvaljujući zajedničkom angažmanu i podršci brojnih partnera koji redovito pomaže u razvoju i održavanju Šume hrane ", poručila je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat koji uvelike pomaže u održavanja Šume hrane.
Specifičnost studiranja prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever ogleda se upravo u ovom projektu. Svaki student pri upisu "zadužuje" jednu voćku o kojoj brine tijekom svog studija, razvijajući tako ne samo znanja o preradi, već i o održivoj proizvodnji hrane.
"Taj proizvod donose na svečanu promociju i simbolično ga mijenjaju za svoju diplomu. Time pokazuju da su spremni za tržište rada, ne samo s teorijskim znanjem, već i s konkretnim proizvodom koji su sami razvili", objasnio je pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju, izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj.
Šuma hrane na Sveučilištu Sjever jedinstvena je i po svom permakulturnom pristupu. Sve biljke sade se po principima koji podupiru međusobni rast i razvoj bez uporabe kemijskih sredstava, čime se promovira održiva proizvodnja hrane i zaštita okoliša.
"Jedini smo prehrambeno-tehnološki fakultet u Hrvatskoj koji ima vlastitu Šumu hrane, i na to smo izuzetno ponosni. Studenti ovdje uče kako u praksi izgleda odgovoran i održiv pristup hrani", dodao je pročelnik Šarkanj.
Projekt Šume hrane Sveučilišta Sjever snažan je primjer sinergije obrazovanja, znanosti i održivog razvoja, a akcija podsadnje povodom Međunarodnog dana šuma pokazala je kako se i malim koracima može pridonijeti velikim promjenama u zajednici i okolišu.