Više od 150 sudionika na međunarodnom skupu "Osnove prevencije i kontrole infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi" u SC Varaždin

U organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara - Društva za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, te suorganizaciji Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin i Odjela za sestrinstvo, Hrvatske komore medicinskih sestara, Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija Kliničkog bolničkog centra Zagreb-Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za bolničke infekcije i Opće bolnica Varaždin na Sveučilištu Sjever 29. veljače počeo je dvodnevni međunarodni skup pod nazivom „Osnove prevencije i kontrole infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi“.

Okupio je više od 150 medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, kojima je dobrodošlicu na svečanom otvorenju poželio prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever.  „Možda i nikada prije do pandemije koronavirusa nismo previše promišljali o infektivnim bolestima koje nas okružuju, a upravo je pandemija pokazala kolika je važnost jačanja zdravstvenog sektora, ali i stjecanja novih znanja. U današnje vrijeme, usprkos svim modernim tehnologijama, možemo biti suočeni s ugrozama i krizama, ali i izazovima kako čuvati svoje zdravlje i kontinuirano unapređivati zdravstvenu skrb“, istaknuo je prorektor Vusić i čestitao organizatorima skupa.

Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri podsjetila je kako je zahvaljujući Komori medicinskih sestara omogućeno svim bolnicama u Hrvatskoj od KBC-a, županijskih do općih bolnica sudjelovanje na skupu i dodala: „Drago mi je i ponosna sam što medicinske sestre i tehničari rade, napreduju. Dragi učenici i studenti želim da steknete nova znanja i od naših kolegica inova iskustva za izazove koji stoje pred vama. Posebno mi je drago da Sveučilište Sjever daje prostor i podršku za ovo događanje.

Martina Močenić iz Hrvatske udruge medicinskih sestara - Društva za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi istaknula je kako je prošlogodišnji skup imao dobre rezultate, a ovogodišnji je još ispunjeniji predavanjima i još više posjećen. O važnosti prenošenja iskustva među strukom, ali i studentima i učenicima govorio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić i zaključio: „Siguran sam da ćete steći nova iskustva i nova znanja koja ćete moći primijeniti u svojim ustanovama“.

„Koliko je skup važan, govori i njegova popunjenost, jer vidimo da se u ovoj dvorani traži mjesto više. Okupili su se u Varaždinu medicinske sestre i tehničari iz cijele Hrvatske, eminentni stručnjaci i predavači, što potvrđuje koliko je ova tema važna. Grad Varaždin podupire i kontinuirano podržava sve aktivnosti u pogledu javnozdravstvenih akcija jer nam je važno razvijati zdravu i kvalitetnu okolinu za naše sugrađane, a time i cjelokupnu zajednicu u gradu Varaždinu“, naglasio je Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Pokrovitelji skupa su Ministarstvo zdravstva, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, skup je otvorila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, koja je naglasila kako je zdravstvo jedan od prioriteta Varaždinske županije, čemu svjedoče ne samo velika ulaganja u zdravstvene objekte, već i ulaganja u djelatnike u zdravstvenom sektoru jer medicinske sestre i tehničari iznimno su važni u onom što se želi postići u Varaždinskoj županiji, a to je vrhunska zdravstvena i medicinska skrb u dobro opremljenim prostorima.  „Respektabilan broj sudionika dovoljno govori o važnosti teme i nužnosti razmjene iskustava, znanja i spoznaja i u području prevencije i kontrole infekcija. Iskorak koji ste učinili gostovanjem stručnjaka iz inozemstva zaslužuje svaku pohvalu jer zasigurno će znanja koja će vam prenijeti gosti biti itekako dobro došla i nadamo se primjenjiva i u našem zdravstvenom sustavu. Mi u Varaždinskoj županiji trudimo se što investicijama što projektima očuvati i unaprijediti zdravlje naših građana,  a hvala vam na vašem doprinosu u stvaranju što zdravije županija“, naglasila je otvarajući skup pročelnica Božić.

Svečanom otvaranju skupa nazočila je i prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin sa suradnicima, pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i pročelnica Odsjeka za sestinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić i drugi uzvanici, a predavanjima i radionicama u sklopu dvodnevnog skupa pridružili su se i studenti Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever  i učenici Medicinske škole Varaždin.