Prorektor Sveučilišta Sjever na čelu Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu  8. veljače 2024. godine je održana četvrta sjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, a prva pod predsjedanjem novog predsjednika, prorektora za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Gorana Kozine. Nazočila joj je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je na početku sjednice istaknula kako je obrazovanje strateška odrednica Varaždinske županije  s čak 62 % iznosa županijskog proračuna, a ulaganja i novi projekti ključni su za još bolje pozicioniranje i na gospodarskom planu. Dodala je i kako raste broj stranih radnika, te kako su u Varaždinskoj županiji aktualni projekti vezani uz ulaganja od 500 milijuna eura javnog novca, te još 300 milijuna privatnog kapitala, a županija je poželjna za ulaganje što pokazuju i česti posjeti domaćih i stranih izaslanstava.

Rad i rezultati govore umjesto nas, a imamo se čime pohvaliti, jer mnogi žele učiti od nas. Osigurali smo čitav niz nadstandarda i u obrazovanju, a otvoreni smo za suradnju i za prijedloge koje želimo čuti i od članova ovog Savjeta“, istaknula je zamjenica Zagorec. Dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije članovima Savjeta predstavio je rad centara izvrsnosti Varaždinske županije koji iz godine u godinu sve više privlače polaznike, a koji ostvaruju sve bolje rezultate i medalje u inozemstvu. „Gradimo sustav jednakih šansi za sve, prepoznajemo izvrsnost učenika, koju i posebno nagrađujemo, a osigurali smo i stipendije od srednjoškolaca do studenata. Kada gledamo kretanja na tržištu rada i interese za srednjoškolska zanimanja vidimo da raste interes u graditeljskom sektoru, što je i pokazatelj oporavka tog sektora. Jačamo obrazovanje za deficitarna zanimanja, a prema podacima nedostaje nam ipak i gimnazijskih razreda. U skladu s aktualnim trendovima morat ćemo se posvetiti i promicanju pismenosti o umjetnoj inteligenciji i u obrazovnom procesu jer očekuje se snažniji utjecaj umjetne inteligencije u svim sektorima. Kada sagledamo podatke o upisanim studentima vidi se da raste broj mladih koji nastavljaju svoje obrazovanje, a po broju upisanih studenata prednjači Sveučilište Sjever“, istaknuo je pročelnik Huđek.

Projekt cjelodnevne nastave na sjednici Savjeta predstavila je ravnateljica Osnovne škole Bisag Draženka Švelec-Juričić koja je naglasila kako je to uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja koji daje dobre rezultate. Predsjednik Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju prof. dr. sc. Goran Kozina na kraju sjednice je istaknuo: „Ulaganje u djecu i mlade je naša budućnost i na tome trebamo ustrajati. Trebalo bi promisliti i na koji način još više djecu zainteresirati za bavljenje sportom i kako da ih maknemo od računala i mobitela, a u konačnici da tako čuvamo i njihovo zdravlje. Kao što smo čuli od zamjenice  Zagorec raste broj stranih radnika i oni već prema podacima čine 10 % stanovnika Varaždina. Trebamo im pomoći u integraciji i asimilaciji, a važno je to i za razvoj gospodarstva.  Svjedoci smo globalnih promjena, štrajkova i prosvjeda i moramo raditi i promišljati da budemo korak ispred. Sjednice Savjeta moraju biti i češće jer kao savjetodavnom tijelu Županijske skupštine naš je zadatak inicirati prijedloge za još bolji razvoj Varaždinske županije. Siguran sam da članovi Savjeta svaki u svom resoru, a pokrivamo uistinu sva područja od obrazovanja, Obrtničke komore, gospodarstva do znanosti, mogu dati kvalitetne prijedloge i stoga ćemo sjednice održavati češće i biti kvalitetan partner u sinergiji obrazovanja, gospodarstva i međuregionalne suradnje“. 

Galerija