Uspješno formalizirana suradnja između Sveučilišta Sjever i Universidade de Panama

Nastavnik na Sveučilištu Sjever, doc. dr. sc. Ivo Dumić-Čule je u sklopu svog rada na Sveučilištu Sjever objavio prva dva istraživanja o percepciji liječnika prema umjetnoj inteligenciji. Istraživanjem su obuhvaćeni svi radiolozi iz dvije zemlje Europske Unije te je po prvi put pokazan stav prema AI onih koji koriste takve alate u svakodnevnom radu. Trenutno je s dr. Chen Stanziola sa Sveučilišta u Panami završen dizajn istraživanja o percepciji o AI (Artificial Intelligence) koji bi obuhvatio više grupa zdravstvenih djelatnika u Panami i Hrvatskoj.

Uz pitanja etike i percepcije, ova anketa obuhvaća i procjenu mišljenja zdravstvenih djelatnika o pravnim aspektima upotrebe AI. Shodno tome, partnerstvo će se temeljiti na dijeljenju stručnosti i resursa te izgradnji inovativnih programa i aktivnosti.

Prethodno iskustvo suradnje s visokim učilištima vidljivo je u potpisivanju ‘Memorandum of Understanding’ između prijavitelja i partnerskog sveučilišta, što osigurava temelj za nastavak uspješne suradnje. Također, dr. Chen Stanziola održala je predavanje studentima Sveučilišta Sjever virtualnim putem u realnom vremenu, vezano uz mediko-legalne aspektne umjetne inteligencije. Partnerstvo karakterizira komplementarnost u područjima interesa, ekspertize i resursa, a suradnja se temelji na zajedničkim ciljevima i strategijama internacionalizacije. Trenutno je u izradi i publikacija koja tematiku obrađuje na interdisciplinaran i integrativan način.

Radovi proizašli iz suradnje:

1) Orešković T, Snoj Ž, Sanwalka M, Brkljačić B, Kujundžić Tiljak M, Orešković S, Dumić-Čule I. A survey on
practitioners' attitudes toward artificial intelligence in radiology. Croat Med J. 2023 Aug 31;64(4):289-
291;
2) Dumić-Čule I, Orešković T, Brkljačić B, Kujundžić Tiljak M, Orešković S. The importance of introducing
artificial intelligence to the medical curriculum - assessing practitioners' perspectives. Croat Med J. 2020
Oct 31;61(5):457-464

Galerija