Gostujuće predavanje doc. dr. sc. Mateja Živkovića na Sveučilištu Sjever

Gostujuće predavanje na temu "Financiranje malog i srednje poduzetništva"  održat će se u ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 15,15 sati, u Sveučilišnom centru Koprivnica, predavaonica A06, studentima prijediplomskog stručnog studija Poslovanje i menadžment i prijediplomskog stručnog studija Logistika i mobilnost.

Predavanje će održati doc. dr. sc. Matej Živković, ekonomski stručnjak u području financijskih tržišta, tržišta kapitala i vrijednosnih papira. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

U razdoblju od 1999. do 2004. obnašao je dužnost savjetnika za ekonomsku politiku i financije u Uredu predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Godine 2004. imenovan je i potvrđen za člana Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, a  2021.  imenovan je zamjenikom predsjednika Komisije za vrijednosne papire.       Nositelj je certifikata najprestižnijih edukacijskih programa za regulatore tržišta kapitala „Financial Service Authority’s 6th Annual Seminar for International Regulators“, London, 2004. i „International Institute for Securities Market Development,“, United States Securities and Exchange Commission, Washington DC, 2007.                                Od 2006. sudionik je radne grupe za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Bosne I Hercegovine Europskoj uniji, podgrupa za tržište kapitala, koautor Razvojne strategije malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji BiH, Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta, suosnivač Centra za ekonomski razvoj CEDAR 2010., glavni koordinator i koautor Strategije razvoja financijskih tržišta, Vlade Federacije BiH,  u razdoblju od 2017. do 2021. član Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, te član Komisije za odlučivanje po žalbama protiv prvostupanjskih akata Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Bio je predavač i vanjski suradnik na više visoko školskih institucija u BiH i to: Sarajevskoj školi za znanost i tehnologiju (Sarajevo School of Science and Technology-SSST), Međunarodnom sveučilištu Burch (International Burch University), Međunarodnom Sveučilištu Sarajevo (International University Sarajevo-IUS), Američkom Univerzitetu u BiH, studij na engleskom jeziku (American University in B&H), Sveučilištu Hercegovina, Visokoj poslovnoj školi Fircon, Mostar, te kao gost predavač na ljetnoj školi Univerziteta Donja Gorica u Crnoj Gori.

Autor je i koautor niza stručnih tekstova i sudionik brojnih međunarodnih konferencija iz područja financijskih tržišta i institucija. Tijekom 2023. godine bio je gost američkog Kongresa i Atlantskog vijeća u Washingtonu na temu visoke korupcije u institucijama BiH.