Pod sloganom „Zdravlje za sve“ Svjetski dan zdravlja obilježen na Sveučilištu Sjever

Širom svijeta 7. travnja obilježava se kao Svjetski dan zdravlja, a ove se godine tog dana proslavlja i 75. godišnjica djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije, osnovane 1948. godine s ciljem promicanja zdravlja i postizanja najviše razine zdravlja i dobrobiti širom svijeta. Ovogodišnji je slogan Svjetskog dana zdravlja „Zdravlje za sve“, a pod tim je motom 4. travnja obilježen ovaj važan dan i na Sveučilištu Sjever.„

Studentice i studenti Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever tijekom cijele akademske godine uz svoje brojne studentske obveze pronalaze vremena i za aktivnosti kojima promiču važnost očuvanja zdravlja, aktivno se uključuju u akcije dobrovoljnih darivanja krvi, kao i u javnozdravstvene akcije poput nedavnog Dana narcisa, a uz ovogodišnji Svjetski dan zdravlja željeli smo staviti i naglasak na važnost kretanja i vježbanja za zdravlje. Mnogi od naših studenata i rade, te spremno balansiraju s izazovima koje nosi studiranje, ali željeli smo i na njih apelirati da uz sve obveze pronađu vremena i za aktivnosti kako bi očuvali svoje zdravlje“, istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.
Varaždinski kineziolog Andrija Cenić tako je studentima sestrinstva, kao i njihovim gostima učenicama i učenicima Medicinske škole u Varaždinu i Srednje škole Maruševec na predavanju govorio o zakonitostima i principima treninga u svakodnevnom životu, a nakon teorijskog djela organiziran je i praktični dio-vježbe koje se mogu lako izvoditi, a itekako su korisne. „Naši se studenti kao i svi mi moramo nositi sa stresom i važno je i na Svjetski dan zdravlja podsjetiti kako i pola sata redovne tjelesne aktivnosti dnevno može pridonijeti ne samo opuštanju, već i donijeti čitav niz dobrobiti za tijelo i psihu“, dodala je pročelnica Odsjeka za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić. Na Sveučilištu Sjever svojim studentima omogućuju i aktivno sudjelovanje na kongresima pa su nedavno studentice Sestrinstva Paula Stipetić i Klara Lucić na 6. studentskom kongresu zaštite zdravlja Sanitas u Rijeci osvojile nagradu za najbolju usmenu prezentaciju s radom „Prehrana i mentalno zdravlje“. Aktivni su studenti i studentice u brojnim volonterskim akcijama, a svakog drugog utorka pomažu mališanima, članovima varaždinske udruge „Uz tebe sam“. Suradnja Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever s Medicinskom školom Varaždin i Srednjom školom Maruševec važna je i kako bi njihovi učenici, a posebice maturanti i preko ovakvih i sličnih aktivnosti mogli upoznati sa prednostima studiranja na Sveučilištu Sjever i nastavkom svog daljnjeg obrazovanja. Sudionike obilježavanja Svjetskog dana zdravlja pozdravio je i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić.