Prof. dr. sc. Fabrice Saffre iz Centra za tehnička istraživanja Finske gostovao na Sveučilištu Sjever

Prof. dr. sc. Fabrice Saffre iz Centra za tehnička istraživanja iz Finske gostujući je predavač u sklopu kolegija “Komunikologija” integrirane nastave prve godine preddiplomskog studija Komunikologija, mediji i novinarstvo i studija Medijski dizajn, nositeljice izv. prof. dr. sc. Željke Bagarić.

U četvrtak je u prepunoj dvorani Sveučilišnog centra u Koprivnici zainteresiranim studentima i nastavnicima održao svoje prvo predavanje na temu: „Ignorirati, natjecati se ili surađivati: kakvo je društveno ponašanje za umjetnu inteligenciju?" Da se radilo o vrlo zanimljivom predavanju govore i brojna pitanja koje su studenti uputili predavaču, kao i rasprava koja se vodila tijekom predavanja.

Drugo predavanje prof. dr. sc. Fabrice Saffre održao je u petak, 2. prosinca  2022. godine, u Studentskom centru Varaždin, u učionici UNIN 2, 115, na temu "Divlji rojevi: autonomni dronovi u prirodnom svijetu“.

Prof. dr. sc. Fabrice Saffre zaposlen je od 2019. godine kao voditelj istraživanja kolektivne umjetne inteligencije na Institutu VTT – Centru za tehnička istraživanja Finske. Doktorirao je teorijsku biologiju na Université libre de Bruxelles. Prije preseljenja u Finsku, bio je glavni istraživač u British Telecommunications, gdje je u posljednja dva desetljeća razvijao metode distribuirane inteligencije u sklopu informacijsku i komunikacijske tehnologije. Prof.dr. sc. Fabrice je s više od 50 indeksiranih radova i ukupno prihvaćenih 30 patenata i aplikacija patenata iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije - konkretno, dizajniranja AI sustava inteligencije rojeva, trenutno angažiran i u dva projekta koja financira  finska Akademija (Academy of Finland) u području inteligencije rojeva za dronove i to “Finski bespilotni ekosustav” (FUAVE) i “Rješenja temeljena na bespilotnim zračnim sustavima za upravljanje šumskim požarima u stvarnom vremenu” (FireMan).