Predstavnici Sveučilišta Sjever na Ljetnoj školi u Milanu i Rennesu

Studenti Sveučilišta Sjever sudjelovali su od 4. do 15. srpnja 2022. godine na  EIT Urban Mobility Ljetnoj školi na temu budućnosti zelene mobilnosti. Domaćini ove Ljetne škole bila su sveučilišta Politecnico di Milano iz Italije te Université de Rennes 1 iz Francuske. Na Ljetnoj školi sudjelovao je ukupno 21 student iz devet zemalja, među kojima su bili i studenti Odjela za održivu mobilnost i logistiku Sveučilišta Sjever; Nikola Biškup, Bruno Cesarec i Ivana Rod studenti diplomskog studija Održive mobilnosti i logističkog menadžmenta kao jedini odabrani studenti iz Hrvatske koji su dobili poziv za sudjelovanje na Ljetnoj školi. Njihovo iskustvo puno je pozitivnih dojmova, od dobivenog znanja za daljnji razvoj do upoznavanja novih kolega iz različitih kultura.

Prvi tjedan Ljetne škole održao se u Milanu gdje je domaćin bio Politecnico di Milano. Tijekom tog tjedna sudionici su bili podijeljeni u projektne grupe uz podršku profesionalnih trenera. Oni su na taj način primijenili pristup kreativnog razmišljanja kako bi razumjeli poslovni slučaj iz široke perspektive, suzili ga i transformirali inovativne ideje u održiva rješenja.

Drugoga tjedna Ljetna se škola preselila u Rennes gdje su sudionici morali oblikovati i razviti svoj poslovni prijedlog, uzimajući u obzir analizu tržišta i segmenata, uključujući etičke, društvene i ekološke implikacije koje su povezane sa održivim razvojem. Na kraju su timovi predstavili svoje inovativne ideje i poslovne prijedloge pred panelom stručnjaka za mobilnost te dionika i predstavnika različitih kompanija.

Osim samoga razvoja inovativnog rješenja za mobilnost, sudionici su također bili obogaćeni predavanjim od strane različitih stručnjaka iz kompanija koje razvijaju održiva prometna rješenja što im je znatno pomoglo u kreiranju njihovih vlastitih rješenja. Sudionici su tako naučili kako ukazati na potrebe tržišta i poslovne mogućnosti, transformirati stečena znanja u inovativne poslovne ideje te ih pretvoriti u konkretne poslovne prijedloge što im u budućnosti može pomoći u stvaranju vlastitih startup-ova. Program je osim poslovnog dijela pružao i brojna zajednička druženja koja su omogućila razmjenu iskustava življenja i studiranja u različitim zemljama od kuda dolaze sudionici. Sve to je rezultiralo stvaranjem brojih prijateljstava među sudionicima koja će neka od njih zasigurno ostati trajna.

Naši studenti navode kako je ovo iskustvo djelovalo na njih kao snažna odskočnica za daljnji razvoj u obrazovnom i poslovnom smislu te zahvaljuju Sveučilištu Sjever i Odjelu za održivu mobilnost i logistiku na pruženoj podršci.