Strojarstvo je diplomski studij na kojem je prisutan odličan balans između teorije i prakse

Valentina Županić je studentica diplomskog studija Strojarstvo na Sveučilištu Sjever, koja se na promjenu studija odlučila nakon završenog preddiplomskog studija fizike na Sveučilištu u Rijeci.

Zašto je Valentina odlučila upisati strojarstvo i kako je zadovoljna pročitajte u nastavku.

Završila sam preddipolomski studij fizike na Sveučilištu u Rijeci gdje sam detaljno naučila fizičku i matematičku pozadinu svijeta, od klasične Newtonove mehanike do Planckove kvantne mehanike. Na studiju fizike pronašla sam balans između razumijevanja teorije i idealiziranih zadataka te konkretne primjene naučene teorije na praktičnim vježbama gdje sam izvodila eksperimente. Tako sam shvatila da me zanima upravo ta praktična primjena fizičkih zakona pa sam odlučila upisati diplomski studij strojarstva

jer sam znala da ću naučene teoreme moći primijeniti na prave konstrukcije. Tražila sam studij na kojem će i dalje biti prisutan balans između teorije i prakse te sam nakon puno istraživanja studijskih programa na nekoliko različitih sveučilišta odabrala Sveučilište Sjever, prvenstveno jer studijski program obuhvaća konstrukcije i tehnologiju materijala, a to su područja strojarstva koja me najviše zanimaju. U prilog donošenju odluke išla je i mala udaljenost između sveučilišta i mjesta stanovanja.

 Vrlo sam zadovoljna pošto smatram ovo sveučilište dobro balansira teoriju s praktičnim dijelom koji se tiče proračuna konkretnih konstrukcija i upoznavanja sa različitim softverima kao što su SolidWorks, Ansys, RobotStudio i drugi. Velika prednost je što se za polaganje razlikovnih ispita ne gubi godina, nego su oni integrirani u prvu godinu. Također, nastava je koncipirana u blokovima što znači da šlušamo po dva predmeta u toku od nekoliko tjedana i nakon toga se polaže kolokvij. Većina profesora studente koji su položili oba kolokvija oslobodi završnog ispita, što znači i dodatnog stresa. Smatram da je to bolji pristup jer mogu biti puno više fokusirana na dva predmeta, nego na šest odjednom. To je također i velika prednost u odnosu na Sveučilište u Rijeci gdje su se svi predmeti slušali odjednom i ni jedan predmet se nije mogao kolokvirati pa je vrijeme ispitnih rokova bilo kaotično. Prednost ovog sveučilišta su i male studijske grupe do pedesetak ljudi te kvalitetni i pristupačni profesori.

Nakon što sam završila preddiplomski studij fizike, odlučila sam odgoditi upis diplomskog studija na godinu dana i tu godinu iskoristiti kao aktivni odmor od studiranja. Ubrzo sam dobila posao kao nastavnica fizike u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Pošto sam držala nastavu za sva četiri razreda, to iskustvo poslužilo mi je kao ponavljanje i utvrđivanje gradiva, a uz to naučila sam upravljati razredom.

Studij bih preporučila svima koji su zainteresirani za konstrukcijsko strojarstvo ili tehnologiju materijala u strojarstvu. Smatram da ovaj studij nudi sve potrebne alate za tržište rada, ali i za daljnji nastavak obrazovanja.