Predstavnici Sveučilišta Sjever predstavili znanstvene članke na međunarodnim simpozijima

Doc.dr. sc. Matija Orešković i doc.dr. sc. Aleksej Aniskin s Odjela za graditeljstvo te Ivan Cvitković, mag.ing.traff. s Odjela za logistiku i održivu mobilnost sudjelovali su na 4. Regionalnom simpoziju o klizištima za Jadransko-balkansku regiju - ReSyLAB i 9. naučno-stručnom skupu GEO-EXPO 2019 Sarajevo sa dva članka. Doc.dr. sc. Matija Orešković održao je predavanje s temom „Remediation of the landslide of Đurđević hill clay pit in Bedekovčina, II. phase of rehabilitation“ (autori članka Matija Orešković i Ivan Cvitković), dok je doc.dr. sc. Aleksej Aniskin sudjelovao sa člankom „Calculation of the slope stability considering the residual shear strength“. Simpozij se održao od 23. do 25. listopada 2019. godine u hotelu Holiday u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Simpozij je okupio članove Jadransko-balkanske mreže (ICL ABN - the International Consortium on Landsledes’ Adriatic-Balkan Network), stručnjake, znanstvenike i istraživače iz zemalja Jadransko-balkanske regije i svijeta, koji se bave klizištima, opasnostima i rizicima.

Plenarni predavač bio je Norikazu Shimizu, prof. dr. sc. - Potpredsjednik ISRM (Međunarodna asocijacija za mehaniku stijena i inženjerstvo u stijenskoj masi) Sveučilište Yamaguchi, Tokio, Japan: „Monitoring klizišta pomoću satelitske tehnologije i zajedničko istraživanje sa zemljama Balkana“. Poseban gost i predavač bio je predsjednik Međunarodnog udruženja za mehaniku tla i geotehničko inženjerstvo (ISSMGE), dr. sc. Charles Wang Wai Ng.

Tijekom Simpozija uspostavljena su vrijedna nova poznanstva te su se otvorile mogućnosti za buduću suradnju na sveučilišnoj razini. Jedno od njih je susret s kolegom iz Skopja, predsjednikom Makedonskog geotehničkog društva izv.prof. Jovanom Papićem sa Sveučilišta „Ss. Cyril and Methodius” u Skopju. Dogovoreno je potpisivanje bilateralnog sporazuma te daljnja suradnja u okviru Erasmus+ i drugih programa.

Galerija