Terenske vježbe studenata diplomskog studija graditeljstva

Graditeljske raznolikosti Hrvatskog zagorja

Tridesetak studenata diplomskog studija Graditeljstva u sklopu kolegija Graditeljske baštine i tehnike, predvođeni višim predavačem, mr.sc. Ivanom Muhovcem posjetilo je u nedjelju, 27. siječnja 2019. godine Graditeljske raznolikosti Hrvatskog zagorja kroz staru Panoniju.

U nastavku prenosimo iskustvo Mihaela Lukčića, studenta I. godine diplomskog studija Graditeljstva.

„Polazak na terensku nastavu odvio se u jutarnjim satima, a prva lokacija bio je grad udaljen svega petnaestak kilometara od Varaždina, Varaždinske Toplice. Tamo smo posjetili poznato termalno arheološko nalazište, Aquae Iasae. Nastavak puta je ka staroj zagorskoj hiži kao primjer pučkog graditeljstva iz XIX. stoljeća. U samome gradu posjetili smo i kapelu sv. Duha izgrađenu u baroknom stilu. Slijedi put prema Hraščini do same crkve sv. Nikole Biskupa na kojoj primjećujemo dvostoljetnu gradnju u više faza sa početkom u XIV. stoljeću. Nedjeljni put nastavio se prema mjestu Galovec. Laganim koracima kroz prirodu krenuli smo do tzv. središnje točke naše terenske nastave; Vincekovog mosta. Most prema skici Leonarda da Vinci-ja izgradio je bivši student Sveučilišta Sjever- Graditeljstva na temelju ideje i razrade skice mr.sc. Ivana Muhovca. Uz sam most nalazi se i stari mlin uz potok nakon čega pješice produžujemo do 15ak minuta udaljenih “Ostanjki Bedekovićevog meljina”. Put dalje nas vodi do stoljetne obnovljene kuće, odnosno djedovine našeg profesora mr. sc. Muhovca čiji će dio već u bližoj budućnosti postati muzej i prikaz samog kraja i vremena u kojem je kuća smještena. Zatim slijedi vožnja prema Konjščini, posjet Starom konjščinskom gradu i kratka pauza prije nastavka našeg putovanja. U Konjščini odlazimo do vidikovca Lasače s kojeg se otvara impresivan pogled prema dolini potoka Batine gdje se, prema nekim teorijama navodno mogla odigrati antička bitka u 8. god.po.Kr. Ruta se nastavlja do Beleca do crkve sv. Marije Snježne koja se ističe sa deambulatorijem (prolazom oko oltara). Nakon nje odlazimo u Juranščinu; jednu od najstarijih crkava sjeverozapadne Hrvatske- crkvu sv. Jurja, građenu u XI. st., koja se u XIV. stoljeću spominje kao župna crkva. Na kraju naše edukativne terenske nastave pozornost smo obratili na velebnu kuću veleposjedničke obitelji Weiss koju je projektirao naš znameniti arhitekt Hermann Bolle. Sama kuća se danas nalazi u ruševnom stanju, a rijedak je primjer profane gradnje. Bitno je naglasiti da je studentima ostavljeno no zamišljanje izgleda zgrade koju je projektirao Hermann Bolle kao gotov projekt za obitelj Weiss.

Time je bio i ispunjen naš plan edukativne terenske nastave. Pri samome povratku u Varaždin, slijedilo je opuštanje i kako naš profesor kaže: “Sutra je novi dan ali o današnjem valja razmisliti.“

Hvala studentu Lukčiću na iscrpnom prikazu terenske nastave.

Galerija