Pregled suradnje Sveučilišta Sjever i Odeske državne akademije graditeljstva i arhitekture

Najveći moderni program akademske razmjene Europske unije koji je 2014. godine okupio dobro poznate programe kao što su Erasmus, Erasmus Mundus, Youth in Action, Tempus i druge je Erasmus+ program. Program podržava razmjenu nastavnog, nenastavnog osoblja i studenata, te praksu studenata i osoblja. Program u okviru Erasmus+ za zemlje izvan Europske Unije je međunarodna kreditna mobilnost Key Action 107 (tzv. KA107), koja omogućuje sklapanje Erasmus+ partnerstva između zemalja EU i zemalja partnera vezano za razmjenu studenata, nastavnika i administrativnog osoblja u visokoškolskim institucijama, koja ostvaruju bespovratna sredstva tijekom mobilnosti. Za partnersko nam sveučilište - Odesku državnu akademiju graditeljstva i arhitekture (Ukrajina) pružile su se na taj način mogućnosti za akademsku mobilnost, projekte suradnje, europske studije i nove mogućnosti za mlade.

Suradnja između Sveučilišta Sjever i Odeske državne akademije graditeljstva i arhitekture (ODAGA) započela je 2010. godine.

U okviru suradnje do sada je ostvareno oko 30 međusobnih posjeta, te su uspješno ostvarena dva projekta Erasmus+, koji su trenutno u procesu provedbe. Od svibnja 2016. godine u okviru projekta Erasmus+ KA107, koji je aplicirao i dobio financiranje Odjel za graditeljstvo Sveučilišta Sjever zajedno sa Odeskom državnom akademijom graditeljstva i arhitekture, održano je više od 30 predavanja, a Ugovor o suradnji produljen je na neodređeno vrijeme.

Kao rezultat pohađanja doktorskog studija na Odeskoj državnoj akademiji graditeljstva i arhitekture, dva su asistenta s Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever - Matija Orešković i Aleksej Aniskin obranili su disertacije te stekli diplomu doktora znanosti (2016 i 2017g),

Dva studenta iz Ukrajine Alina Dovgulya i Artem Chistyakov sudjelovali su na jednosemestralnoj mobilnosti za studente, odslušali su nastavu, te uspješno položili sve ispite sa vrlo dobrim uspjehom.

Profesori na Sveučilištu u Sjever aktivno sudjelovali na nastavi i konferencijama organiziranim ODAGA. U travnju 2017. godine, Sveučilište Sjever i Odeska Državna Akademija Graditeljstva i Arhitekture zajednički organiziraju XXIІ. Znanstveno – metodološku konferenciju „Upravljanje kvalitetom treninga specijalista” http://www.ogasa.org.ua/sobitiya/825-xx-mzhnarodna.html, koja je održana u Odesi, te također konferencija MATRIB u srpnju 2017 https://matrib.unin.hr/about-conference/, a u planu je ESD Konferencija u Odesi u lipnju 2018.

U znanstvenom časopisu «Tehnički Glasnik» u izdanju Sveučilišta Sjeveroko objavljeno je 30-tak zajedničkih publikacija. Osim toga, 2017 pokrenuta je inicijativa za zajedničko izdanje časopisa «Tehničkog glasnika» je koji je početkom 2017 ušao u renomiranu bazu Web of Science Core Collection. Važan aspekt na putu prema internacionalizaciji je upoznavanje kulturne baštine zemlje. Predstavnici Sveučilišta Sjever, tijekom mobilnosti u proljeće 2017. imali su priliku posjetiti izložbu slika suvremenih umjetnika, kao i posjetiti poznati Odesko nacionalno kazalište opere i baleta, čiji su arhitekti Ferdinand Fellner i Herman Helmer,a ti isti arhitekti su projektirali su kazališta u Hrvatskoj (Varaždin, Zagreb), Austriji i Mađarskoj.

Međunarodni program kreditne mobilnosti (KA107) između Sveučilišta Sjever i ODAGA u okviru Erasmus+ programa je pomogao postaviti temelje za dugoročne odnose, kao i bolje razumijevanje kulture, obilježja i posebnosti Ukrajine.

Prilozi