Na Sjeveru s Pavlom Vuk Pavlovićem - poziv na konferenciju

Sveučilište Sjever zajedno s Hrvatskim filozofskim društvom (Sekcija za filozofiju medija) poziva vas na znanstvenu konferenciju o djelu Pavla Vuk-Pavlovića. Konferencija će se održati na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, 13. 11. 2017. godine.

Pavao Vuk-Pavlović rođen je u Koprivnici a, kako bilježi Lino Veljak, "jedan je od najznačajnijih hrvatskih filozofa (posebice u prvoj polovini 20. stoljeća)". Njegovi su se interesi kretali od spoznajne filozofije, estetike, filozofije odgoja, do etike, filozofije religije, itd. Njegova ga je rečenica odvela i do poetskih zapisa koji još uvijek nisu 'pročitani' na onaj način na koji se može i/ili mora čitati poezija rođena u krilu filozofijskih traganja.

Dio mogućih istraživanja sadržan je u temama:

- Pedagoška funkcija estetskog odgoja
- Odgoj i socijalni kontekst
- Vrijednosti i stvaralaštvo
- Estetička dimenzija misli Pavla Vuk-Pavlovića
- Spoznajna teorija Pavla Vuk-Pavlovića
- Povijesno-filozofske analize Pavla Vuk-Pavlovića (Hobbes, Rousseau, Rickert, Arnold, Radić...)
- Budućnost i budućnosnost odgoja.
- Vuk-Pavlovićevo razumijevanje vremena
- Religija i ateizam
- Globalizacija i očuvanje kulturne raznovrsnosti
- Ideja tolerancije
- Pavao Vuk-Pavlović i njegov 'Estetički laboratorij'

Naravno, riječ je o samo dijelu mogućih tema odnosno područja istraživanja djela Pavla Vuk- Pavlovića. Sveučilište Sjever želi otvarati teme (onako kako ih je Vuk-Pavlović otvarao, i ne zatvarati ih, onako kako je Vuk Pavlović uvijek bio otvoren prema novim interpretacijama i mogućim spoznajama.

Programski voditelji konferencije su:
Prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever
Doc. dr. sc Ivana Zagorac, Hrvatsko filozofsko društvo

Ukoliko se odlučite pridružiti proučavanju nekog od aspekata života, misli i djela Pavla Vuk-Pavlovića, molimo kontaktirajte koordinatora projekta Seada Alića na salic@unin.hr.