Predstavljena “Varaždinska heljda” - knjiga koja doprinosi očuvanju kulturne i agrikulturne baštine varaždinskog kraja
U prostorijama Varaždinske županije svečano je predstavljena knjiga "Varaždinska heljda" autora dr. sc. Dragutina Vinceka, mr. sc. Romana Ozimeca, izv. prof. dr. sc. Nataliju Uršulin Trstenjak, Maru Bogović, Ružu Levatić te Damira Crlenog koja predstavlja važan doprinos očuvanju kulturne i agrikulturne baštine ovog kraja. Knjiga, izdana pod nakladništvom Varaždinske županije, detaljno obrađuje povijest, uzgoj i korištenje heljde, koja je stoljećima prisutna na varaždinskim poljima.
Jedna od autorica knjige, izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, istaknula je značaj ovog izdanja. „Ova knjiga posvećena je svima onima koji su stoljećima uzgajali heljdu, čuvali njeno sjeme, te pripremali i konzumirali jela od heljde na ovom području, čime su sačuvali kompletnu tradiciju korištenja ove dragocjene biljke“, rekla je Uršulin-Trstenjak tijekom promocije.
Knjiga "Varaždinska heljda" predstavlja sveobuhvatan izvor informacija o heljdi, pokrivajući različite aspekte od njenog botaničkog opisa do zakonodavstva vezanog za heljdu u Europskoj uniji i Hrvatskoj. U uvodnom dijelu knjige obrađeni su taksonomija, bionomija i etimologija heljde, dok je specijalni dio knjige posvećen agroekološkim uvjetima na području Varaždinske županije i tehnologiji uzgoja i prerade heljde.
„Heljda je izuzetno nutritivno vrijedna biljka koja donosi brojne zdravstvene benefite u prehrani“, istaknula je Uršulin-Trstenjak, dodajući kako knjiga pruža detaljan pregled nutritivnih vrijednosti heljde i njenog značaja za zdravlje. Osim znanstvenih i tehnoloških aspekata, knjiga također predstavlja izvor domaćih tradicionalnih recepata s heljdom, čime se dodatno obogaćuje gastronomska ponuda i čuva kulinarska baština varaždinskog kraja.
Promocija knjige okupila je brojne uzvanike, uključujući predstavnike lokalne vlasti, stručnjake iz područja agronomije i prehrambene tehnologije, kao i ljubitelje heljde i domaće kuhinje. Tijekom promocije, prisutni su imali priliku čuti zanimljive detalje o povijesti i važnosti heljde za varaždinski kraj, kao i o istraživanjima i projektima vezanim za njezin uzgoj i primjenu.
Ovo izdanje, koje će zasigurno postati referentni izvor za sve buduće istraživače, poljoprivrednike i kulinarske entuzijaste, predstavlja značajan korak u očuvanju i promicanju kulturne i agrikulturne baštine Varaždinske županije.