Napustio nas je dugogodišnji suradnik i prijatelj Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marijan Cingula

[ IN MEMORIAM ]

U utorak, 4. lipnja 2024. godine u 72. godini života napustio nas je dugogodišnji suradnik i prijatelj Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marijan Cingula.

Profesor Cinugla ostavio je dubok trag u znanstvenoj zajednici, a osobito nemjerljiv doprinos u svom gradu Varaždinu.

Sa Sveučilištem Sjever bio je povezan dugi niz godina. 2007. godine bio je i vršitelj dužnosti dekana tadašnjeg Veleučilišta Varaždin, a vanjski suradnik je bio na Sveučilišnom specijalističkom studiju Poduzetništvo i EU fondovi Sveučilišta Sjever.

Profesor Cingula osnivač je i začetnik Međunarodne znanstvene konferencije ESD konferencije koja je upravo 4. lipnja započela svoje 112. izdanje na Sveučilištu Sjever, a od 2015. godine Sveučilište je ujedno i suorganizator ESD konferencija od kada su organizirane 102. konferencije diljem svijeta.

Rođen 1953. godine u Potoku, općini Popovača (Sisačko-moslavačka županija), osnovnoškolsko i srednjoškolsko školovanje je završio u Hrvatskom Zagorju, a diplomirao je 1976. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te na istom magistrirao 1985. godine na studiju “Teorija i politika privrednog razvoja”. Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Obavio je nekoliko kraćih specijalizacija o djelovanju burze i investicijskih fondova u SAD, kao stipendist USAID i gost Komisije za vrijednosne papire i Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Njegovo područje rada uključivalo je organizacijsko restrukturiranje, poslovne strategije i korporativno upravljanje.

Iza sebe je izgradio bogatu karijeru. Bio je redoviti profesor u trajnom zvanju za polje ekonomije, granu organizacije i menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i vanjski suradnik Sveučilišta Sjever, ali i drugih visokoobrazovnih institucija. Također, bogato iskustvo stekao je i u radu u komercijalnom sektoru.

Profesora Marijana Cingulu pamtit će generacije studenata i znanstvenika, a trag koji ostavlja je nemjerljiv.

Ovim putem izražavamo duboku sućut supruzi, njegovim kćerima Sofiji i Mariji te sinu Domagoju, unučadi kao i svim kolegicama i kolegama s kojima je profesor Cingula radio i prijateljima koji čuvaju trajnu uspomenu na njega.

Profesore, velika Vam hvala. Počivao u miru.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 7. lipnja u 14 sati, na varaždinskom groblju.