Na 13. izdanju konferencije ISABS-a sudjelovali vrhunski stručnjaci i Nobelovci

Između 17. i 20. lipnja 2024. godine, u Splitu je održana 13. konferencija Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (International Society for Applied Biological Sciences; ISABS) tematskog naziva “Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine”. Navedenom događaju su bile pridružene četiri konferencije: dvije održane 16. lipnja 2024. (9th Croatian Human Genetics Conference i 2nd Croatian Personalized and Precision Medicine Conference), zatim The First Conference of the International Regenerative Medicine Experts Society održana 19. lipnja 2024. i godišnji skup Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora, kao i “Crime Scene Investigation Training Course” održan 21. lipnja 2024. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uz gore navedeno društvo, glavni organizatori skupa bili su Specijalna bolnica Sv. Katarina, Klinika Mayo (Mayo Clinic) te Američka akademija za forenzičke znanosti (AAFS). Među ko-organizatorima događaja je i Sveučilište Sjever kojeg su na događaju predstavljali djelatnici Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović i doc. dr. sc. Ivo Dumić-Čule.

Glavni organizatori i dugogodišnji pokretači ovog prestižnog skupa su prof. dr. sc. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik ISABS-a te prof. dr. sc. Stanimir Vuk-Pavlović. Njihov neumorni rad, vizija i predanost omogućili su da upravo ova konferencija postane jedan od vodećih znanstvenih događaja u području genetike i translacijske medicine na svijetu. Kroz godine, njihov trud i posvećenost u organizaciji ovog kongresa privukli su brojne svjetski priznate stručnjake – uključujući i dobitnike Nobelove nagrade – čime su značajno doprinijeli promociji znanstvene izvrsnosti i međunarodne suradnje u Hrvatskoj. Njihov kontinuirani angažman i stručnost osigurali su platformu za razmjenu najnovijih znanstvenih spoznaja i inovacija, ali i inspirirali generacije mladih istraživača i znanstvenika. Podatak da je do danas službenu web stranicu ISABS-a (www.isabs.hr) posjetilo više od milijun posjetitelja te je u radu kongresa sudjelovalo preko 6 000 znanstvenika i 800 pozvanih predavača, uključujući 10 dobitnika Nobelove nagrade, iz više od 78 država svijeta, sam po sebi govori o snazi ovog hrvatskog “znanstvenog branda” prepoznatog u svijetu znanosti. Uz velik broj predavanja eminentnih stručnjaka, konferencija je imala izuzetno dinamičnu poster-sekciju gdje su mlađi istraživači mogli pokazati rezultate svojih istraživanja.

Pred-konferencije održane u nedjelju 16. lipnja 2024. bile su bogate zanimljivim predavanjima i diskusijama o napretku u personaliziranoj medicini i genetičkim istraživanjima. Dan je otvorio prof. dr. sc. Manolis Kellis s MIT-a s temom "Od sustavne genetike do personalizirane medicine". Nakon njega, Massimiliano Gnecchi sa Sveučilišta u Paviji je govorio o korištenju induciranih pluripotentnih matičnih stanica za liječenje srčanih kanalopatija kako bi naglasio moć precizne ili personalizirane medicine. Daljnja predavanja predstavila su izazove i prilike u farmakogenomici, primjenu cijelogenomskog sekvenciranja u kliničkoj praksi, identifikaciju skeletnih ostataka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz posljednjih 30 godina, kao i čitav niz drugih relevantnih tema predstavljenih od strane domaćih stručnjaka.

U ponedjeljak 17. lipnja 2024. službeno je otvoren kongres uvodnim govorima profesora Dragana Primorca i profesora Stanimira Vuk-Pavlovića. U nastavku je glavni predavač prof. dr. sc. Manfred Kayser sa Erasmus MC održao predavanje o genetičkom istraživanju za poboljšanje forenzičke prakse tijekom posljednjih 20 godina, nakon čega je prof. dr. sc. Gordan Lauc sa Sveučilišta u Zagrebu prezentirao dosege korištenja glikanskih biomarkera za personaliziranu preventivnu zdravstvenu zaštitu. Središnje predavanje dana održao je dobitnik Nobelove nagrade Richard J. Roberts u kojem je govorio o ulozi metilacije DNA u bakterijama. Simpozij u čast Mosesa Samuela Schanfielda okupio je nekoliko istaknutih govornika, uključujući stručnjake kao što su Henry C. Lee, bivši ministar policije države Connecticut i prvi forenzičar SAD-a, Walther Parson, zatim Bruce Budowle, bivši direktor forenzičkog laboratorija FBI-a, Mitchell Holland, direktor DNA laboratorija oružanih snaga SAD-a (AFDIL), Susan Walsh, Eskeatnaf Mulugetu, Frederick Bieber i Antti Sajantilu koji su raspravljali o budućnosti forenzičke genetike i genomike. Održane su i radionice iz nutrigenomike te konferencija Međunarodnog ekspertnog društva za regenerativnu medicinu (IARMES). Dan je završio svečanim prijemom.

Utorak 18. lipnja 2024. bio je posvećen regenerativnoj medicini i imunoterapiji. Izv. prof. dr. sc. Julie Allickson iz Klinike Mayo započela je dan prezentacijom o uspješnom provođenju kliničkih ispitivanja u regenerativnoj bioterapiji. dok je prof. dr. sc. Christopher H. Evans (također iz Klinike Mayo) govorio o napretku u kliničkoj translaciji genske terapije za osteoartritis. U istom bloku predavanje je održao i prof. dr. sc. Dragan Primorac na temu razumijevanja molekularnih učinaka mikrofragmentiranog masnog tkiva i terapije mezenhimalnim stromalnim stanicama kod osteoartritisa. Prof. dr. sc. Primorac je po prvi put prezentirao znanstvene rezultate iz kojih je vidljivo da je nakon aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimne stromalne stanice došlo do povećanja razine glikozaminoglikana u hijalinoj hrskavici zgloba koljena u liječenih bolesnika. U poslijepodnevnim satima, dobitnik Nobelove nagrade Gregg Semenza održao je predavanje o ulozi hipoksije u homeostazi kisika i napredovanju raka. Prof. dr. sc. Laurence Zitvogel je vodila sesiju o imunoterapiji, gdje su se raspravljali najnoviji pomaci u terapijama raka povezanim s imunosnim sustavom. Jedan od najvažnijih trenutaka ovog dana, ali i čitave konferencije, bila je sesija pod nazivom “Nobelov duh” gdje u tradicionalno sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade koji o najatraktivnijim temama moderne znanosti razgovaraju s prof.dr. Draganom Primorcem. Ovaj u svijetu jedinstven (sada već četvrti po redu događaj), a koji je prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT) ima golemu svjetsku prepoznatljivost, a nakon emitiranja se prenosi globalno. Dan je završio gala večerom i svečanom dodjelom nagrada za vrhunske mlade istraživače.

Srijeda 19. lipnja 2024. bila je posvećena primjeni umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja u medicini. Prof. dr. sc. Zvia Agur vodila je sesiju gdje je izv. prof. dr. sc. Jung Kyoon Choi sa Korea Advanced Institute of Science and Technology predstavio primjenu imunogenomske AI za dijagnostiku imunoterapiju raka, dok je izv. prof. dr. sc. Tae Hyun Hwang s Klinike Mayo govorio o AI-u za 3D modeliranje tumorskog mikrookruženja. Istog dana je dobitnik Nobelove nagrade Svante Pääbo održao predavanje o arhaičnoj genomici, naglašavajući važnost genetskih istraživanja za razumijevanje ljudske povijesti, što je bio i svojevrstan uvod u čitav blok predavanja o analizi gena vezanih za ljudsko zdravlje kroz evolucijsku povijest. Dan je zaključio prof. dr. sc. John Ioannidis sa Sveučilišta Stanford sa izlaganjem na temu znanosti, znanstvenih publikacija i reproducibilnosti,

Četvrtak 20. lipnja 2024. bio je usredotočen na predstavljanje izuzetnih napredaka u regenerativnoj medicini. Prof. dr. David Lott s Klinike Mayo je govorio o translacijskom inženjeringu tkiva, dok je Jorge Mallea prezentirao primjenu strojne perfuzije za regeneraciju organa. Profesor i doktor dentalnih znanosti Thomas Salinas je predstavio najnovije napretke u oralnom zdravlju te rekonstrukciji kraniofacijalnih defekata. Taj dan, ali i prethodne dane bila je idealna prilika čuti prezentacije dobitnika nagrade MSYI (Moses Schanfield Young Investigator Award), što je nagrada koja prepoznaje izvanredna postignuća i doprinos mladih znanstvenika u području genetike, forenzičke znanosti i srodnih disciplina, a pruža im platformu za daljnji profesionalni razvoj i priznavanje unutar znanstvene zajednice. Konferencija je zaključena inspirativnim govorima profesora Dragana Primorca i profesora Stanimira Vuk-Pavlovića, uz završno fotografiranje i ručak.

Kao završni i pridruženi događaj ove konferencije, u petak 21. lipnja 2024. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu održan je tečaj obuke za istraživanje mjesta zločina (“Crime Scene Investigation Training Course”) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Američkom akademijom za forenzičke znanosti, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu te Odjelom za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu. Poseban naglasak bio je stavljen na visoko publicirani slučaj Phila Spectora, koji je poslužio kao ključni primjer za vježbe tijekom radionice. Održane su detaljne i praktične vježbe istrage mjesta zločina, gdje su sudionici mogli razumjeti glavne postulate i metode forenzičke analize; uz to, organizirane su simulacije sudskog svjedočenja koje su omogućile sudionicima da steknu iskustvo u prezentiranju forenzičkih dokaza pred sudom. U sklopu ovog događaja dodijeljene su i nagrade sudionicima koji igraju ključne uloge u razvoju forenzičke znanosti u Republici Hrvatskoj.

Ukratko, ova konferencija i pridruženi događaji pružili su jedinstvenu priliku za umrežavanje i suradnju među najboljim istraživačima iz različitih područja, potičući multidisciplinarni pristup rješavanju kompleksnih znanstvenih pitanja, ali i praktičnih aspekata translacijske medicine. Značajna dodana vrijednost bila je i prilika mladim znanstvenicima da predstave svoja istraživanja te dobiju povratne informacije od vodećih stručnjaka (između ostalog i dobitnika Nobelove nagrade), što predstavlja ključan korak za njihov daljnji profesionalni razvoj. ISABS konferencija je svakako jedan od ključnih znanstvenih događaja u Republici Hrvatskoj i šire, te će se (u ponešto drugačijem obliku) nastaviti i u budućnosti – na ogromnu korist čitavoj znanstvenoj zajednici.