Filmska akcija u središtu Varaždina demonstrirala uigranost svih žurnih službi

Međunarodni dan sestrinstva Sveučilište Sjever je u suorganizaciji s PU varaždinskom obilježilo na veoma atraktivan i zanimljiv način. U središtu Varaždina održana je pokazna vježba u kojoj je prikazana akcija žurnih službi u situaciji pljačke banke te demonstrirana odlična spremnost i koordinacija svih žurnih službi.

“Imali smo priliku vidjeti kako bi sastavnice domovinske sigurnosti reagirale u slučaju pljačke banke, pucnjave, jurnjave i ranjavanja, a uvjerili smo se da su sve sastavnice dobro opremljene i osposobljene”, istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te podsjetio da Varaždinska županija u suradnji s civilnom zaštitom projektira Regionalni centar civilne zaštite Varaždin, dok je u suradnji s Vladom i resornim ministarstvom proteklih nekoliko godina nabavljeno 14 vatrogasnih vozila. “Kao osnivač Nastavnog zavoda za hitnu medicinu svakodnevno ulažemo u njihovu opremu i vozila. Prepoznali smo i potrebu da se policijski službenici educiraju o tome kako pružiti prvu pomoć unesrećenima, jer su oni često prvi koji se zateknu na mjestu događaja. Upravo zato smo podržali edukaciju na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta Sjever”, istaknuo je župan Stričak.

Sveučilište Sjever i njegov Odjel za sestrinstvo svojim brojnim aktivnostima daje snažnu potporu lokalnoj zajednici, naglasio je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić. “Pokretanjem specijalizacije u području hitne medicine dan je veliki obol dodatnim kompetencijama koje djelatnici Zavoda za hitnu medicine posjeduju. Na Sveučilištu Sjever pokrenuli smo i tečaj taktičke medicine, a danas smo imali priliku vidjeti naše završene polaznike i njihovu spremnost u izazovnim situacijama kao što je prikazana pokaznom vježbom”, istaknuo je prorektor Vusić.

Sveučilištu Sjever je na uspješnoj organizaciji ovako zahtjevnog događaja čestitao i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. “Dota humanosti koja se pokazuje već gotovo 200 godina kod naših medicinskih sestara i tehničara je nešto što se njeguje i educira na Sveučilištu Sjever”, naglasio je gradonačelnik Bosilj i zaključio kako se građani Varaždina mogu osjećati sigurnima.

Pokrovitelji pokazne vježbe “Zajedno 2024” su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a uz Sveučilište Sjever suorganizator je Policijska uprava varaždinska čiji je načelnik, Predrag Benčić naglasio koliko je važna komunikacija i učinkovitost rada svih žurnih službi. “Današnjim prikazom smo se uvjerili u sinergiju i uigranost u zahtjevnim situacijama kakva je bila ova, prikazana na Kapucinskom trgu u Varaždinu”, zaključio je načelnik Benčić.

Vještine spašavanja i akcije demonstrirali su djelatnici partnera ovog događanja PU varaždinske, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te sanitetskog tima Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Akciju u središtu Varaždina pratili su brojni građani, a ujedno su imali priliku detaljnije upoznati rad svih žurnih službi. Uoči Međunarodnog dana sestrinstva, koji se u cijelom svijetu obilježava 12. svibnja u čast rođenja i sjećanja na Florence Nightingale, utemeljiteljice modernog sestrinstva, još smo se jednom podsjetili na požrtvovan i predan rad svih medicinskih sestara i tehničara.