„Mislite na sebe i mentalno zdravlje“ - poruka je s obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Sveučilištu Sjever

Pod motom „Moje zdravlje, moje pravo“ diljem svijeta 7. travnja obilježen je Svjetski dan zdravlja, a tradicionalno u obilježavanje toga dana uključio se i Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever s dva predavanja za studente i nastavnike posvećenih mentalnom zdravlju. „Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja prigoda je da promislimo više o vlastitom zdravlju, ali i da osvijestimo koliko kao društvo brinemo o zdravlju u današnje vrijeme obilježeno klimatskim promjenama, ali i ratovima i prirodnim katastrofama, kada su ugrožena prava milijunima stanovnika širom svijeta. Važno je živjeti zdravo koliko je god to moguće u današnjoj stresnoj svakodnevici. Upravo zato su i ova predavanja važna kako bismo se prisjetili da treba zastati i razmisliti o mentalnom zdravlju“, istaknuo je, pozdravljajući okupljene, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg istaknula je kako se Svjetski dan zdravlja obilježava na Sveučilištu Sjever i Odjelu za sestrinstvo unatrag nekoliko godina s različitim temama. „Ove godine odlučili smo uz fizičko zdravlje govoriti i o mentalnom zdravlju koje je izuzetno osjetljivo u svakoj životnoj dobi, a posebice među mladima i djecom. Naši studenti dio su svog obrazovanja stjecali tijekom pandemije i zatvorenosti te je potrebno što više raditi i na njihovoj međusobnoj interakciji, socijalizaciji, ali i otvorenoj komunikaciji u obrazovnom procesu. Danas su u ulozi studenata, a već sutra profesionalci koje će i bolesni i zdravi pitati za savjet, oni su edukatori populacije o prevenciji bolesti, a naša je uloga što bolje ih pripremiti za to“, dodala je pročelnica Neuberg.

O mentalnom zdravlju studentima je govorila ravnateljica Medicinske škole i voditeljica Centra za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, prvog takve vrste u jednoj obrazovnoj instituciji u Hrvatskoj, mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac. „Živimo u vremenu kada se od nas očekuje da budemo savršeni u svakom trenutku, u svakoj životnoj ulozi bilo da je riječ o obiteljskim, rodbinskim, poslovnim pa i studentskim obvezama. No, trebamo stati i zapitati se: Jesmo li mi, svaki ponaosob dobro? Moramo i promisliti ako nas muči uznemirenost jer je i to način da spoznamo kako nešto nije u redu s našim mentalnim zdravljem i podijeliti to s nekim. Balans je nužan u našim životima i nije sebično, već itekako potrebno uzeti si tijekom dana par minuta samo za sebe, napraviti introspekciju. Ne moramo biti savršeni već moramo biti dobro“, poručila je studentima mr. sc. Grabar Kruljac.

Zanimljivo je bilo i predavanje Enesa Garibovića, hrvatskog karate reprezentativca, koji je za svoje brojne uspjehe u sportskim natjecanjima nagrađen nizom medalja, a devet je puta ponio i titulu najboljeg sportaša grada Varaždina. Uz vrhunske sportske rezultate, završio je i FER u roku, a uz sportsku karijeru gradi i onu profesionalnu. „Sportom sam se počeo intenzivnije baviti tijekom srednje škole, a profesionalno tijekom studija. Upravo mi je sport pomogao da mislim na zdravlje, brinem za sebe, ali i da tijekom dana uspijem uskladiti i treninge, prije studiranje, a danas posao. Uz sport i fizičku aktivnost jednostavno se osjećamo bolje i mentalno smo jači, a treninzi pomažu u fokusiranju na druge životne zadatke. Nikad nije prekasno baviti se tjelesnom aktivnosti i nikad nije kasno krenuti, samo treba imati volje i krenuti korak po korak prema ispunjenijem i sretnijem životu, posebice u ovom vremenu kada su negativne vijesti u medijima i nažalost mrzovolja itekako prisutni“, istaknuo je Enes Garibović koji je sa studentima održao i trening razgibavanja na susjednom igralištu Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Sveučilišnom centru Varaždin poduprla je i Grupa Vindija koja je za vrijedne studente nakon tjelesnih aktivnosti osigurala i nove ISO sport okuse.

Galerija