Festival znanosti i Dani otvorenih vrata na Sveučilištu Sjever

Festival znanosti, koji ove godine kroz stotinjak radionica i predavanja obrađuje temu “inteligencija” otvoren je 23. travnja u Sveučilišnom centru Varaždin. Prvog dana festivala održan je i Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin gdje su učenici, i svi posjetitelji, imali priliku  saznati sve o studijskim programima koji se na Sjeveru provode, pričati sa studentima i doživjeti Sjever s druge strane.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet.

“U sklopu Festivala znanosti, koji se održava od 23. do 26. travnja u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se i Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema "Inteligencija", istaknula je prof. dr. sc. Hunjet.

Kako bi popularizacija znanosti na ovaj način bila moguća, podršku u organizaciji Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin, a u ime varaždinskog gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost na sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

“U tome će imati podršku Grada Varaždina i dalje. Posebno mi je drago što je ovaj događaj otvoren za sve dobne skupine, od onih najmlađih koji se grade, koji imaju interes za novim spoznajama, znanjima i interes za znanošću ili one koji se još traže. Upravo ovakvi događaji kroz besplatne radionice i predavanja omogućuju da znanost bude dostupna svima i mislim da je to standard koji trebamo čuvati i držati, ali i širiti”, dodao je Lukavečki.

Veliku potporu Festivalu znanosti daje i Varaždinska županija, a njen predstavnik Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina maturanata s područja županije nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever.

“Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate”, zaključio je dr. sc. Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

U danima koji slijede Sveučilište Sjever će posjetiti više od 1000 djece i mladih koji će kroz razne program u sklopu festivala istražiti tajnoviti svijet inteligencije i zaroniti malo detaljnije u čari znanosti.

Festival svoj program u srijedu, 24. travnja nastavlja u Sveučilišnom centru Varaždin, kada će se održati programi prvenstveno za mlađu populaciju, vrtiće i osnovne škole, dok će vrtićarci i osnovnoškolci iz Koprivnice moći u četvrtak, 25. travnja krenuti u svoja znanstvena istraživanja. Cijeli program završava u petak, 26. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica kada se održava i Dan otvorenih vrata.

Dođite i otkrijte Sjever i tajnoviti svijet inteligencije!