Tjedan mozga obilježen na Sveučilištu Sjever

„Ulaganje u obrazovanje najbolja je investicija. Pet godina ulaganja - 40 godina „naplate“, poručio je na kraju svog predavanja u sklopu Tjedna mozga prof. dr. sc. Zoran Zoričić, vodeći  stručnjak s područja ovisnosti i profesor na nizu fakulteta koji je studentima Sveučilišta Sjever održao zanimljivo i poučno predavanje pod nazivom „Ovisnosti: uzajamnost ili uključivost“. Govorio je o ovisnosti o alkoholu i drogi, ali i epidemiji ovisnosti o kockanju te istaknuo kako je poseban problem i to što su primjerice komercijalne poruke kod sportskih događanja o alkoholnim pićima usmjerene prema mladima što je loše, a mladi su jednako suočeni i s neformalnim pritiscima u društvu, odnosima s autoritetima, a nerijetko i s time da nisu spremni preuzeti odgovornost.

Doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije otvorila je Tjedan mozga na Sveučilištu Sjever kao izaslanica varaždinskog župana Anđelka Stričaka te održala predavanje o Alzheimerovoj demenciji i multidisciplinarnom pristupu liječenju bolesti. Govorila je o istraživanju demencije kao velikog zdravstvenog problema, simptomima, fazama bolesti, ali i izazovima s kojima se susreću obitelji i njegovatelji oboljelih osoba. Istaknula je kako je važno rano prepoznavanje simptoma demencije, odgovarajuća dijagnostika, liječenje koje uključuje i farmakološke i nefarmakološke intervencije, ali i nužnost uključivanja svih relevantnih struktura - od županija, domova zdravlja, udruga do palijativne skrbi.

"Sveučilište Sjever uključuje se u obilježavanje Tjedna mozga već nekoliko godina i trudimo se našim studentima osigurati predavanja vrhunskih predavača, kao i profesora s kojima se susreću tijekom studija, a zasigurno i u svom profesionalnom radu kasnije kada završe svoje obrazovanje“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Hećimović, profesor na Sveučilištu Sjever.

Obilježavanju Tjedna mozga pridružile su se i pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i pročelnica Odsjeka za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić, doc. dr. sc. Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin i Željka Gajski, pomoćnica ravnatelj OB Varaždin za sestrinstvo. „Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uključuje se u obilježavanje svih važnih datuma u zdravstvenom sektoru, pa tako i svjetske akcije poput Tjedna mozga koji iz godine u godinu otvara nova promišljanja i istraživanja o neslućenim mogućnostima mozga. Smatramo da je važno i da naše studente upoznajemo i na gostujućim predavanjima o novim istraživanjima. Rasprave i promišljanja o ovisnosti itekako su važni jer znamo da je vrijeme pandemije donijelo nove ovisnosti, posebice među mladima“, zaključila je izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever i zahvalila predavačima što su podijelili svoja stručna iskustva s mladim studentima.

Galerija