“Sestrinstvo bez granica” - pročelnica Neuberg istaknula važnost praktičnih vještina u eri digitalizacije obrazovanja u sestrinstvu

U razdoblju od 21. do 24. ožujka, Opatija je bila domaćin 13. međunarodnog kongresa Hrvatske udruge medicinskih sestara pod nazivom "Sestrinstvo bez granica". Ovogodišnji kongres bio je posvećen ključnoj temi "Izazovi i modeli zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara", te je okupio ugledne stručnjake iz različitih dijelova svijeta s ciljem razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi u području sestrinstva, posebno ističući globalne trendove zapošljavanja i profesionalnog razvoja.

Izvanredna profesorica dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, svojim je plenarnim predavanjem pod nazivom "Sestrinstvo u eri digitalizacije: iskoraci i izazovi u nastavnim programima i izlaznim kompetencijama" istaknula važnost kontaktnog obrazovanja u sestrinstvu. Fokus je bio na neprocjenjivoj važnosti praktičnih vještina, neposredne interakcije s pacijentima i međuljudske komunikacije koje poučavanje putem digitalnih platformi teško može nadomjestiti.

Pročelnica Neuberg naglasila je važnost kontinuiranog razvoja i prilagodbe obrazovnih programa sestrinstva kako bi se osigurala visoka razina kvalitete i usklađenost s potrebama suvremenog zdravstvenog sustava. “Ključno je održavati ravnotežu između teorijskog znanja i praktičnih vještina te osigurati da budući medicinski stručnjaci budu u potpunosti opremljeni za zahtjevne izazove suvremenog sestrinstva. Mi, na Sveučilištu Sjever upravo na praktični dio nastave stavljamo veliki naglasak te naše studente, buduće medicinske sestre i tehničare, pripremamo za ono što ih očekuje na radilištima nakon obrazovanja”, naglasila je pročelnica Neuberg.

Kongres je bio izvanredna prilika za povezivanje stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, razmjenu ideja i iskustava te stvaranje novih smjernica i strategija za unaprjeđenje sestrinstva u globalnom kontekstu.

Galerija