„Čitač ljudi“ oduševio studente Sveučilišta Sjever

Na Sveučilištu Sjever je 20. ožujka u Sveučilišnom centru Koprivnica i 21. ožujka u Sveučilišnom centru Varaždin gostovala monodrama „Čitač ljudi“ u režiji prof. dr. art. Roberta Raponje, izvedbi Gabrijela Perića i produkciji baljanskog Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Prof. dr. art. Robert Raponja, redatelj, kazališni pedagog, sveučilišni profesor i prorektor za međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u zajedničkom autorskom projektu s glumcem Gabrijelom Perićem je progovorio o intrigantnoj temi – kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.

Priča je to o čovjeku koji čitajući druge nastoji zrcaliti svijet kroz sebe, pronaći svoje mjesto pod suncem. Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je i mukotrpan proces, nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan, a izvedbe u oba Sveučilišna centra popraćene su velikim pljeskom brojnih studenata.

Predstava „Čitač ljudi“ u kojoj Gabrijel Perić igra Lucijana Svedružića u hrvatskoj izvedbi, odnosno Luciana Friendlica u engleskoj verziji, svjedoči i o terapijskom učinku umjetničkog izričaja, a do sada je igrala pred građanskom publikom, osobama treće životne dobi, mladima – srednjoškolcima i učenicima viših razreda te studentima diljem Hrvatske.

Dramaturginja predstave je Tatjana Šuput Raponja, za likovni izgled odgovara Ria Trdin s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a tekst na engleski jezik prevela je Željka Flegar.