Uspješan Informativni dan programa Obzor Europa na Sveučilištu Sjever

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Sveučilišta Sjever 27. veljače 2024. godine održan je Informativni dan programa Obzor Europa namijenjen akademskom i stručnom osoblju Sveučilišta Sjever, ali i svim ostalim zainteresiranim postojećim i potencijalnim korisnicima programa.

Obzor Europa je Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine te je jedan od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. To ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu.

„Program Obzor Europa ove godine puni svoju 40 godinu postojanja, a Hrvatska se uključila 2006.godine. Primarna zajednica interesenata nam je svakako znanstveno – akademska zajednica ali i organizacije koje se bave temama natječaja područja programa“, naglasila je pomoćnica ravnateljice za programe EU-a u području znanosti Agencije za mobilnost i programe Europske unije Ivana Puljiz te dodala kako je prolaznost hrvatskih prijavitelja iznad razine prolaznosti Europe kad se gleda statistika, ali razina sudjelovanja u smislu broja prijavitelja, pa i ukupne količine sredstava koja se povlače nešto je manja. „Do sada je povučeno oko 89 milijuna eura. Želimo tu brojku povećati jer smatramo da je to dosta malo za našu zajednicu i upravo zato organiziramo događanja ovakve vrste“, zaključila je Puljiz.

Informativni dan okupio je velik broj sudionika, profesora i nastavnika Sveučilišta Sjever ali i svih onih koji su željeli dobiti važne informacije kako uspješno prijaviti i provesti prijavljeni projekt.

„Moram pohvaliti nekoliko kolega sa Sveučilišta Sjever, imamo pet prijava programa Obzor. Vjerujem da će današnje događanje i savjeti Agencije za mobilnost i programe EU biti od pomoći da naše dobre ideje uobličimo na prihvatljiv način“, istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Program Obzor Europa se sastoji od tri stupa - Izvrsna znanost, Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost te Inovativna Europa.

„Mi želimo zelenu tranziciju, kreativnost, inovativnost, dakle to su samo neka od područja u kojima bismo se uključili, a koja su i znanstvena područja koja pokrivamo na Sveučilištu Sjever. Neki od naših nastavnika uključeni su u program kao suradnici, a kako bi imali što više prijava natječaja u sklopu programa organiziramo ovaj Informativni dan kako bismo dobili sve informacije potrebne za daljnje korake“, naglasila je prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Anica Hunjet.

U sklopu Informativnog dana programa Obzor Europa održano je pet pojedinačnih izlaganja među kojima je naglasak bio na ključne aspekte Programa Obzor Europa, uključujući financiranje, natječaje i strateške prioritete, te tri usporedne tematske sesije koje su sudionicima omogućile dublje razumijevanje postupka prijave na natječaje, kao i dijalog o potencijalnim partnerstvima i projektima.