Ovacije za balet „Snježna kraljica“ Davora Bobića, profesora i suradnika Sveučilišta Sjever

U osječkom HNK-u u petak, 16. veljače 2024. godine praizveden je balet „Snježna kraljica“ kojeg je na bajkovitu priču Hansa Christiana Andersena skladao Varaždinac Davor Bobić, profesor i suradnik na Odsjeku Glazba i mediji Sveučilišta Sjever. Izvedbom koja je nagrađena dugotrajnim pljeskom i ovacijama ravnao je dirigent Stjepan Vuger, također suradnik Odsjeka. „Čast mi je i velika radost biti dijelom ovog velikog projekta, moguće i prvog u smislu originalno pisanog baleta  za osječki HNK. Suradnja s redateljem i koreografom Sveborom Svečakom bila je izvrsna i uvjeren sam da je nastalo velebno ostvarenje protkano iznimnim dramaturškim sadržajem, prožeto iskrenim osjećajima koji će zasigurno odaslati snažnu poruku današnjem poimanju svijeta“, istaknuo je skladatelj Bobić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u stvaranju baleta i pružili mu priliku, povjerenje i ostvarenje profesionalnog sna. „Glazba je neoklasična, ali karakterom i stilom jako odgovara bajkovitom svijetu Hansa Christiana Andersena, pa će biti bliska publici, prihvatljiva i zanimljiva“, dodao je dirigent Vuger. 

Ovaj veliki i izazovan projekt rezultat je koprodukcije osječkog i splitskog HNK-a, u sklopu konzorcija nacionalnih kazališnih kuća K-HNK, a svojevrsna je uvertira u obilježavanje 150. godine smrti slavnog danskog pisca u 2025.

Na praizvedbi baleta o kraljici ledena srca, djevojčici Gerdi i njenom prijatelju Kaju, snazi prijateljstva i ljubavi, u osječkom HNK-u okupili su se brojni uzvanici, a ulaznica više tražila se i na izvedbama u idućim danima.

„Čestitam kolegama Bobiću i Vugeru na ovom iznimnom umjetničkom projektu i drago mi je da su dio našeg tima na Sveučilištu Sjever. Zasigurno će iskustvo rada na stvaranju ovog baleta podijeliti s našim studentima na Odsjeku Glazbe i medija. Zahvaljujem i našem studentu Krešimiru Jelečkom koji je sudjelovao u izradi notne partiture za „Snježnu kraljicu“. Nadamo se i da će naši studenti imati priliku pogledati ovaj balet, a mi ćemo se na Odsjeku i dalje truditi našim studentima osigurati da uz teorijska znanja nazoče što većem broju koncerata, a i da u nastavnom kadru imamo priznate i poznate glazbenike i umjetnike“, istaknuo je doc. mr. art. Ivan Batoš, pročelnik Odsjeka Glazba i mediji na Sveučilištu Sjever.

fotografije: HNK Osijek

  • Kategorija: gim