Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković sudjelovao na sastanku o Razvojnom sporazumu Sjever

U Koprivnici je u petak, 19. siječnja 2024. godine održan sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara, te državnih tajnika sa županima pet sjeverozapadnih županija koje su uključene u Razvojni sporazum Sjever. Taj je strateški dokument o kapitalnim projektima vrijednima ukupno više od 2 milijarde eura koji će se realizirati u Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u idućem razdoblju potpisan krajem 2021. godine u Varaždinu. Sastanku o važnim projektima za razvoj hrvatskog Sjevera, u kojima aktivno participira i Sveučilište Sjever, nazočio je i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marin Milković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku je istaknuo kako je uvjeren da će pet županija još uspješnije unaprijediti razvojne prioritete. „Ovaj koncept suradnje inspiriran je vrlo dobrim iskustvom vezanim uz Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sada se nastoji primijeniti za pet sjevernih županija. Govorili smo o svim razvojnim prioritetima te provedbi projekata koje smo definirali u našim ranijim susretima održanima u Varaždinu i Čakovcu. Nastavljamo s ulaganjima u prometnu infrastrukturu i zdravstvo. Posebno je bitno zabilježiti da su i investicije u poljoprivredu ovdje na sjeveru Hrvatske izrazito velike, na razini 20 posto ukupnih investicija. Veselimo se što će ova suradnja pridonijeti daljnjem jačanju sjevera Hrvatske“, rekao je premijer Plenković.

Razvojni sporazum za sjever podići će konkurentnost, ali i kvalitetu života na hrvatskom Sjeveru i potaknuti još aktivniju suradnju među županijama, istaknuo je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dodao kako će sredstva iz ITU mehanizma utjecati i za razvoj Koprivnice i okolice.

Upravo u tom projektu sudjeluje i Sveučilište Sjever za kojeg su osigurana sredstva putem ITU Koprivnica za novi Znanstveno-tehnološki park. „Pred Sveučilištem Sjever velike su investicije u skorije vrijeme, a znanstveno-istraživački park kojeg ćemo realizirati u našem Sveučilišnom centru Koprivnica donijeti će nove laboratorije u kojima će se intenzivirati suradnja između visokog obrazovanja, znanstvene zajednice i gospodarstva u razvoju novih tehnologija i inovacija. Projekt je to važan ne samo za Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju već i cijeli Sjever i zato smo ponosni što je i dio Razvojnog sporazuma Sjever. Planiramo i ulaganja u Varaždinu, također u bivšim vojnim prostorima u Optujskoj ulici i tako ćemo osigurati značajan zamah u razvoju gospodarstva i obrazovanju kadrova za nove tehnologije“, istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, koji je nazočio i otvorenju novog pogona za proizvodnju tjestenine koprivničke Podravke, čijoj je predsjednici Uprave Martini Dalić čestitao na realizaciji investicije vrijedne 15 milijuna eura i zahvalio na suradnji koja se i dalje kontinuirano razvija između Sveučilišta i perjanice koprivničkog gospodarstva u kojoj su zaposleni i brojni bivši studenti Sveučilišta Sjever.

Fotografije: Koprivničko - križevačka županija