Pročelnik Odsjeka za glazbu i medije Ivan Batoš sudjelovao u promociji notnog izdanja Etida za mlade

U petak, 12. siječnja 2024. u Maloj dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu održana je promocija notnog izdanja Etida za mlade Dubravka Palanovića. Etide su napisane kao zadane skladbe za 30. međunarodno natjecanje Mladi virtuozi koje će se sredinom veljače ove godine održati u Zagrebu.
Organizator ovog natjecanja je Glazbena škola Pavao Markovac iz Zagreba, a održava se svake godine naizmjenično u disciplinama klavir i violina. Dugogodišnja je praksa organizatora da angažira jednog hrvatskog skladatelja da napiše po jednu etidu za svaku dobnu kategoriju koju natjecatelji izvode kao zadanu skladbu natjecateljskog programa.
Notno se izdanje tiska u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i izdavačkom kućom Cantus, a skladbe na promociji praizvodi pozvani umjetnik.
Ove su godine organizatori angažirali pijanista doc. mr. art. Ivana Batoša, pročelnika Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever, a za notografiju izdanja bio je zadužen Andrej Skender, naslovni predavač na Odsjeku GIM.
Prema riječima autora etide su zamišljene kao muzikalne skladbe motivirajuće za vježbanje i sviranje, a ne nužno suhoparne vježbe za neki tehnički problem. Svojom zahtjevnošću poredane su u pet kategorija i bave se različitim elementima klavirske tehnike, ali i glazbene interpretacije.
Prema reakciji nazočne publike izvedene skladbe sigurno će pronaći mjesto na repertoaru mladih pijanista.
Čestitamo autoru i našem pročelniku na odličnoj izvedbi.

Galerija
  • Kategorija: gim