Otvorene prijave za LUMEN Engineering - studentsko natjecanje u području elektrotehnike

Lumen Engineering je studentsko natjecanje u području elektrotehnike koje organizira studentska udruga eSTUDENT i jedinstveno je takvo natjecanje u Hrvatskoj.

To je edukativno natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike, a cilj je poticanje studenata i studentica na samostalno razvijanje vlastitih, kreativnih rješenja koja zahtijevaju implementaciju u vidu elektroničkog uređaja ili sustava. Također, kraj natjecanja donosi vrijedne nagrade za osvojena prva tri mjesta.

Teme ovogodišnjeg izdanja natjecanja

Prva tema natjecanja jest Debljinomjer - gdje svaki mikrometar čini razliku Natjecateljski timovi trebaju u zadanom budžetu izraditi prototip mjernog sustava za mjerenje debljine lima sa mikrometarskom rezolucijom, koji uključuje dizajn ili odabir mjernog pretvornika, dizajn analognog sklopovlja za generiranje i obradu mjernog signala (primjenom LVDT ili nekog drugog koncepta) te sučelje za numerički prikaz mjernog rezultata. Ocjenjivanje pojedinog rješenja zasnivat će se na funkcionalnosti mjernog sustava i demonstraciji ostvarene točnosti mjerenja na uzorcima.

Druga tema jest Sila u tvojim rukama: vlastiti force-feedback volan. Zadatak natjecatelja je u zadanom budžetu izraditi prototip vlastitog igraćeg kontrolera, force-feedback volana za računalne simulatore vožnje trkaćeg automobila. Dizajn uključuje mehaničku konstrukciju, mehatroničku izvedbu, izradu elektroničkog sklopovlja za upravljanje električnim motorom te odgovarajuća programska sučelja za upravljanje s PC računala. Uz volan, rješenje može uključivati i papučice gasa i kočnice. U finalu će ocjenjivački tim s ekspertnim znanjima u području automobilskih sustava i dinamike vozila, osobno provjeriti inovativnost izvedbe i osjećaj u vožnji u nekoj od popularnih fizikalno-realističnih PC simulacija vožnje poput Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, iRacing, rFactor, Live For Speed, Project Cars i sl.

Na samom kraju natjecanja bit će podijeljene i nagrade za one najuspješnije. Prvo mjesto tako osvaja novčanu nagradu od 2,000€, za drugo mjesto nagrada je 1,350€ te za treće mjesto 700€. Kao četvrta nagrada, timu s najboljom prezentacijom svog rada bit će dodijeljeno 150€.

Na natjecanje se možete prijaviti kao tim s minimalno dvije i maksimalno četiri osobe ili pak individualno, te će kasnije od samostalnih prijava također biti kreirani timovi. Natjecatelji mogu biti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a svoju prijavnicu možete ispuniti do 26. siječnja 2024. godine.

Prijavnicu i sve detalje natjecanja potražite na web stranici projekta.

Galerija
  • Kategorija: et