Akademik prof. dr. sc. Davor Miličić održao gostujuće predavanje na Sveučilištu Sjever

U sklopu kolegija Osnove istraživačkog rada u sestrinstvu na prijediplomskom stručnom studiju Sestrinstvo gostujuće predavanje je održao akademik prof. dr. sc. Davor Miličić.

“Do posljednjeg daha i još dalje – transplantacija i umjetno srce” bila je tema predavanja koje se baziralo na prošlosti, sadašnjosti i budućnosti transplantacije i umjetnom srcu na temelju istraživanja, zainteresiralo je brojne studente diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo, prijediplomskog stručnog studija Fizioterapija te nastavnike Sveučilišta Sjever.

Akademik prof. dr. sc. Davor Miličić je nakon završetka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1994. godine zaposlen kao viši asistent, a kasnije je napredovao do redovitoga profesora u trajnom zvanju.  Školovao se i u inozemstvu — na Sveučilištu u Hamburgu (DAAD), zatim u Udinama i Padovi iz transplantacijske kardiologije, u Beču iz područja mehaničke cirkulacijske potpore te na nizu kraćih edukacijski programa u Europi i SAD-u. U Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb 2000. godine postaje pročelnikom Odjela za koronarnu intenzivnu skrb i aritmije, koji se pod njegovim rukovodstvom promaknuo u Zavod za intenzivno kardiološko liječenje, aritmije i transplantacijsku kardiologiju, a u Zavodu je osnovao dva nacionalna referentna centra: Centar za akutno i intenzivno liječenje kardioloških bolesnika te Centar za zatajivanje srca i transplantacijsku kardiologiju. Voditelj je Programa transplantacije srca u KBC-u Zagreb, koji je stekao svjetsku reputaciju te je predstavnik Hrvatske u Eurotransplantu. U dva mandata bio je i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Autor je više od 250 radova u uglednim časopisima i osnivač je časopisa Cardiologia Croatica. Voditelj je i suradnik na više domaćih i inozemnih znanstvenih projekata. Dobitnik je više nagrada i priznanja, medu kojima i nagrade HAZU 2010. godine. Redoviti član HAZU postaje 2012. godine, gdje je pored ostalih aktivnosti bio i predsjednikom Radne skupine za izradbu aktualnog dokumenta o Viziji, misiji i strategiji Akademije za razdoblje 2016.-2020. godine. Od 1. siječnja 2019. godine potpredsjednik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Galerija