ESD konferencija pokrenula daljnja promišljanja o realizaciji UN-ovih ciljeva održivog razvoja

103. Međunarodna znanstvena konferencija ekonomije i socijalnog razvoja (ESD) ne temu „Digitalno poduzetništvo u kontekstu UN-ovih ciljeva održivog razvoja“ održana 21. i 22. studenoga u Sveučilišnom centru Varaždin okupila je eminentne stručnjake iz različitih znanstvenih područja.

„Druga ESD konferencija ove godine u organizaciji Sveučilišta Sjever s naglaskom je na UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Konferencija ima interdisciplinaran značaj, te su pozvani eminentni predavači s četiri kontinenta što daje veliki značaj svim područjima koja izvodimo na Sveučilištu, a također i boljoj vidljivosti i prepoznatljivosti Sveučilišta“, istaknula je prorektorica za znanstveno – umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Anica Hunjet.  

Na interdisciplinarnoj panel raspravi, održanoj u sklopu konferencije, su renomirani međunarodni stručnjaci iz različitih znanstvenih područja raspravljali o UN-ovim ciljevima održivog razvoja koji se protežu kroz niz tema relevantnih za cijelo čovječanstvo. Zaustavljanje siromaštva, klimatske promjene, osiguravanje dovoljno hrane za čovječanstvo, samo su neki od ciljevi postavljenih 2015. godine s ciljem da se ostvare do 2030.  “Ovakvi paneli su važni jer smo sada na pola puta, a s određenim dijelom ciljeva nismo odmakli do kuda smo trebali. Vrijeme je da intenziviramo i potaknemo taj proces, iniciramo multidisciplinarne rasprave i zapravo namjera ovog panela je upravo to, okupiti više stručnjaka iz zemlje i inozemstva kako bi se raspravilo na koji način tome pristupiti”, naglasio je moderator panela izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović.

Konferenciju je organiziralo Sveučilište Sjever i Varaždinska agencija za razvoj i poduzetništvo, a u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Varšavi, Poljska, Fakultetom prava, ekonomije i društvenih znanosti Sveučilišta Mohammed V u Rabatu, Maroko i Nacionalnom školom poslovanja i menadžmenta Tangier/ Abdelmalek Essaadi University, Maroko.

“Mogu reći da je ovo treći put da naš Zavod za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu surađuje sa Sveučilištem Sjever na ovoj izuzetno važnoj konferenciji i veseli me da se suradnja nastavlja i dalje. Ovo je prilika za povezivanjem, a vjerujem kako će konferencija rezultirati kvalitetnim zaključcima te zbornikom radova”, dodao je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik znanstvenog odbora ESD konferencije prof. dr. sc. Marijan Cingula istaknuo je kako je njegova generacija učinila niz pogrešnih odluka kojima je uništen planet te samim tim poticanje rasprava na ove teme je ključno u pokušaju saniranja posljedica.

“Previše krivih odluka smo donijeli tijekom naše znanstvene karijere, naše poslovne aktivnosti. Moramo se nadati da će naša istraživanja doprinijeti promjenama u modernom svijetu. Zajednička budućnost ljudi nije odgovornost jedne vlade ili jedne korporacije, to je zadatak svih pojedinaca i svih organizacija uključenih u ekonomski i socijalni process”, zaključio je profesor Cingula.

Pitanja održivog razvoja kao i UN-ova načela u tom kontekstu, teme su s kojima će se Sveučilište Sjever nastaviti baviti kroz konferencije i znanstveno – istraživački rad.