Erasmus+ iskustvo doc. dr. sc. Katerine Fotove Čiković na Sveučilištu Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, Ekonomski fakultet – Skopje, Sj. Makedonija

Doc. dr. sc. Katerina Fotova Čiković realizirala je Erasmus + mobilnost na Sveučilištu Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, Ekonomski fakultet – Skopje, Sj. Makedonija, u razdoblju od 30. listopada do 03. studenoga 2023. godine.
U sklopu Erasmus + programa, održala je predavanja na katedri/odjelu Menadžment, kolegij Operacijska istraživanja (OI), kod  prof. dr. sc. Violete Cvetkoske. Tema predavanja bila je Mjerenje i poboljšavanje performansi s primjenom optimizacijskog modeliranja.
Cilj predavanja bio je upoznati studente sa modelima optimizacije za mjerenje i poboljšanje performansi, te kroz vlastito iskustvo upoznati studente s različitim znanstvenim metodama i vještinama kojima će se koristiti u istraživanjima te ih pripremiti za nove izazove u razvoju njihovih znanstvenih ili profesionalnih karijera.
U sklopu održane nastave studenti su se, u metodološkom smislu, upoznali sa modelima optimizacije te neparametaske AOMP metodologije i njezine primjene u znanstveno-istraživačkim i praktičnim područjima. U aplikativnom smislu, doprinos predavanja će se ogledati u kvantifikaciji relativne učinkovitosti različitih ekonomskih sektora u Republici Hrvatskoj s naglaskom na određena područja koja nisu dovoljno istražena u dosadašnjoj literaturi.

Ovaj posjet doc. dr. sc. Fotova Čiković je iskoristila za prikupljanje informacija za kvalitetnije izvođenje gradiva na kolegijima na kojima trenutno predaje na Sveučilištu Sjever. Održavanje nastave na inozemnoj instituciji uvelike će utjecati na poboljšanje komunikacijskih, jezičnih i međukulturalnih vještina te usavršavanje vještina predavanja na engleskom jeziku što će se zasigurno značajno odraziti i na kvalitetu održavanja nastave na Sveučilištu Sjever. Također doc. dr. sc. Fotova Čiković planira se povezati s inozemnim kolegama, razmijeniti iskustva oko izvođenja nastave te isplanirati suradnju na budućim znanstvenim i istraživačkim projektima.
Doc. dr. sc.  Fotova Čiković je izjavila:
"Iskustvo o Erasmus mobilnosti ću prenijeti ne samo nastavnicima Sveučilišta Sjever, već i studentima Sveučilišta Sjever te na taj način poticati odlazak na Erasmus mobilnosti, jer smatram da je nedostatak informiranosti ujedno i glavna prepreka za uključenje." 
Galerija