Sveučilište Sjever na prvom tehnološkom sajmu o digitalnoj transformaciji gospodarstva

Tehonološki sajam Digitalna transformacija gospodarstva - DTG_4.0 održan je 11. listopada 2023. godine u hotelu Turist u Varaždinu gdje se među brojnim sudionicima predstavilo i Sveučilište Sjever koje je ujedno jedan od partnera sajma.

Prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucionalnu suradnju izv. prof. dr. sc. Petar Mišević pozdravio je sve okupljene te istaknuo kako nije slučajno da se prvi sajam ovog tipa održava upravo u Varaždinu. „Varaždin je regionalni centar i sjedište pametnih industrija koje nose rast i razvoj, bolje plaće i zapošljavanje u Republici Hrvatskoj. Također, Varaždin je grad koji je suosnivač Sveučilišta Sjever koje upravo odgovara na potrebe gospodarstva i strukture industrije u regiji Sjever“, dodao je prorektor Mišević.

Organizator sajma je HGK – Županijska komora Varaždin u suradnji s HGK komorama sjevera Republike Hrvatske. „Na sjeveru Hrvatske industrija nosi polovicu svih prihoda i zaposlenih, a s druge strane, tehnološke inovacije i prelazak na digitalno poslovanje su preduvjet za njihov daljnji razvoj“, istaknuo je u obraćanju Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin te dodao: „Glavni cilj je da se ova manifestacija nastavi i sljedećih godina jer sam siguran da će potrebe za tehnološkim inovacijama rasti. Važna je i edukacija radnika, u čemu veliku funkciju imaju naše obrazovne institucije, od srednjih škola do fakulteta, a mi se možemo pohvaliti da danas ovdje sudjeluju najjači hrvatski fakulteti iz područja strojarstva, elektrotehnike i organizacije“.

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, grada koji predstavlja digitalnu kolijevku ali i budućnost digitalne Hrvatske jer je prije četrdesetak godina upravo u Varaždinu izrađeno prvo računalo na ovim prostorima, a za nekoliko dana se otvara jedan od najvećih centara u regiji, istaknuo je važnost sustavnog obrazovanja.  „Drago mi je da je Sveučilište Sjever pokrenulo u tom smjeru puno studija i time postalo vrlo značajan dionik u tom segmentu našeg društva jer bez digitaliziranih, automatiziranih proizvodnih procesa danas ne možemo zamisliti ni jednu granu industrije. Najmodernije digitalne tehnologije danas razvijaju veliki svjetski igrači, a na nama je da uz pomoć sustavnog obrazovanja omogućimo našim mladim generacijama znanja kojima će koristiti svojim poslodavcima“, zaključio je gradonačelnik.

Sajam je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji ističe kako je digitalizacija jedna od izazova današnjice te je uvjeren kako će gospodarstvo Varaždinske županije i cijelog sjevera biti predvodnik i u tom procesu. „Varaždinska županija oduvijek je bila partner gospodarstvu, prije svega na području obrazovanja te usklađivanja obrazovnih programa s potrebama tržišta rada. Na području naše županije puno se ulaže, što potvrđuje podatak da će se ovamo sliti oko 250 milijuna eura privatnog kapitala, pri čemu se dio ulaganja odnosi i na digitalnu transformaciju poslovanja“, dodaje župan Stričak.

Manifestacija je okupila 24 izlagača, a nakon otvorenja održana je stručna tribina Industrija 4.0_Tehnološka revolucija – značaj, prilika, rizici na kojoj je jedan od panelista bio i pročelnik Odjela za mehatroniku Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Ante Čikić. Uz njega na tribini su sudjelovali Hrvoje Džapo, redoviti profesor, FER - Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Marko Švaco, FSB - Katedra za autonomne sustave i računalnu inteligenciju, Neven Vrček, redoviti profesor, FOI - Katedra za razvoj informacijskih sustava,  Goran Kanižaj,  predsjednik uprave  SICK MOBILISIS  te predsjednik uprave OMCO CROATIA Darko Ranogajec. Tijekom tribine su predstavnici akademske zajednice i tvrtki zajednički diskutirali o potencijalima digitalne transformacije gospodarstva uz konkretne primjere iz prakse.

Galerija