Projektna ideja studenta Sveučilišta Sjever osvojila 3. mjesto

Projektna ideja SPASI ME, studenta diplomskog studija sestrinstva i specijalizanta prve godine hitne medicine na Sveučilištu Sjever, Marija Matoca, nagrađena je 3. mjestom na natječaju Grada Varaždina za najbolju studentsku ideju za prijavu na natječaj Europske urbane inicijative – Inovativne akcije.

Ideja projekta SPASI ME (Sustavni Pristup Arestu Srca uz Inovativno korištenje ECMO i ResQPOD urEđaja u izvanbolničkim uvjetima) je uvesti, po prvi puta u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, uporabu ECMO uređaja u izvanbolničko zbrinjavanje pacijenata ali i usporediti ResQPOD-a koji se već koristi te dodanu vrijednost ECMO uređaja prilikom iznenadnog srčanog zastoja kako bi došli do poboljšanih rezultata u preživljavanju naših pacijenata.
ResQPOD-a je jednostavan, neinvazivni uređaj koji pruža regulacije intratorakalnog tlaka (IPR) tijekom osnovne ili napredne kardiopulmonalne reanimacije za održavanje života zbog poboljšanja perfuzije. Uređaj snižava intratorakalni tlak tijekom povratne faze same reanimacije selektivnim ograničavanjem nepotrebnog protoka zraka u prsa, iskorištava međuovisnost respiratornog i krvožilnog sustava te pojačava venski povrat i minutni volumen srca tijekom reanimacije.

Uz napredne mjere same kardiopulmonalne reanimacije, u današnje vrijeme u zemljama diljem svijeta se također počeo koristiti i ECMO uređaj koji se koristi u izvanbolničkim uvjetima. ECMO je skraćenica za „extracorporeal membrane oxygenation“ tj. izvantjelesnu membransku oksigenaciju, ali istodobno omogućuje i podršku radu srca zbog čega se najčešće i koristi u bolesnika s kardiorespiratornim arestom.

Kroz ovaj projekt očekuje se vidljiva promjena koja će se odraziti na lokalni kontekst, pružajući bolju hitnu medicinsku skrb za pacijente s iznenadnim srčanim zastojem. Rezultati istraživanja mogu potaknuti promjene u protokolima hitne medicinske pomoći te pridonijeti poboljšanju preživljavanja i kvalitete života pacijenata u lokalnoj zajednici, ali i šire.

Ovakvi uspješni rezultati naših studenata ujedno su potvrda kvalitetnog rada Sveučilišta i njegova razvoja te poticaj da ovakvih priča bude i u budućnosti.

Galerija