Pročelnik odjela Multimedije, izv. prof. dr. sc. Robert Geček novom izložbom "Letters" nam otkriva skrivene detalje diljem svijeta

Izložba izv. prof. dr. sc. Roberta Gečeka, pročelnika odjela Multimedije na Sveučilištu Sjever otvorena je u galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada u Varaždinu. Ciklus radova „Letters“ donosi spoj umjetnosti i tehnologije, što je autorova vječna inspiracija i područje interesa. I ovom izložbom odvodi nas u svoj svijet otkrivanja skrivenih detalja koje više ne primjećujemo od masovnog zasipanja informacijama.

Likovni ciklus “Letters” (što u doslovnom prijevodu znači slova, pismo ili vizualne razglednice) spoj je stručnosti autora u grafičkom dizajnu i njegove strasti prema fotografiji. Na fotografijama s putovanja umjetnik primjećuje sveprisutne znakove, točnije slova, na koja smo, kao prolaznici, postali imuni. Motiviran potrebom za kreativnim izražavanjem, skrivene kadrove ručno uvećava i dodatno naglašava žarkim bojama kako bi, na posljetku, jedva uočljivi efemerni detalji postali dominantnim dijelom vizuala. Geček korištenjem fotografskog medija kao likovne podloge zadire u pojam primijenjene grafike koja je digitalni spoj fotografije i vizualne komunikacije. Spajanjem apstraktnog i konkretnog, odnosno inkorporacijom dvaju umjetničkih izričaja (grafičkog dizajna i fotografije), autor dokazuje da je za njega svijet bogatstvo izvora inspiracije koja ga potiče da oživi skriveno te pritom uspostavi dojam opće razigranosti. Pretvaranjem putopisnih fotografija u umjetničko djelo, Geček stvara jedinstveni likovni doživljaj te nas vodi na estetsko putovanje puno osobnih dojmova. Tako putopisne fotografije iz Rio de Janeira, Bangkoka, Phuketa, Istanbula, ali i lokalne špilje Vindije postaju podloga za autorovo kreativno izražavanje. Intervencijom, snimljene fotografije ne samo da zaustavljaju stvarni životni trenutak u kojem se dokumentira kultura određenog kraja, ljudski običaji ili povijest, već prezentiraju spomenuta mjesta iz umjetnikove perspektive. Kako je svaki izloženi rad produkt autorovog intimnog pogleda na svijet te promišljanja o kompleksnosti banalnih stvari koje nas okružuju i oblikuju nam život, ovim likovnim ciklusom Geček uspostavlja vizualnu komunikaciju s promatračem te ga potiče da promotri svijet iz drugačijeg kuta. Sintezom fotografskog medija i ručno docrtanih slova autor potiče recipijenta da samostalno krene istraživati skriveno u svijetu koji ga okružuje te prepozna umjetnost i kreativnost u naizgled običnim svakodnevnim stvarima, istaknula je kustosica izložbe, likovna kritičarka Klara Macolić Kuparić.

Autorova sposobnost da uspješno prenosi svoje znanje i strast prema umjetnosti i dizajnu jasno se reflektira i u njegovim postignućima sa studentima, kao što su dvije rektorove nagrade za najbolje studentske radove, izložbe sa studentima, te preko 120 mentorstava na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta Sjever. Sudjelovanja u brojnim Erasmus+ razmjenama i projektima kojih je sam i autor, daju praktičnu dimenziju njegovoj misiji. Kroz ovakve projekte, stvara mostove prema internacionalnoj umjetničkoj zajednici, spajajući različite kulture i kreativne vizije.

Njegova ekspertiza također se širi u recenzentsku ulogu u časopisima, studijskim programima i Sveučilišnim udžbenicima, te članstva u organizacijskim odborima konferencija. 2023. godine postao je član Carnet-ove radne skupine za izradu kurikuluma u sklopu projekta „e-sveučilišta“ kao stručnjak za područje vizualnih komunikacija i multimedije. Umjetnička vizija Roberta Gečeka ne samo da oplemenjuje umjetničku scenu sa svojim radom, već je stvorio i temelje za daljnje inovacije. Njegovo nasljeđe će biti više od slika; bit će to kontinuirana inspiracija za sve koji žele prepoznati snagu povezivanja umjetnosti i tehnologije, dodaje Macolić Kuparić.

Različite svjetske destinacije kroz vizuru autora možete pogledati do 22. rujna 2023. godine, do kada je izložba otvorena.

Galerija