Posjet studenata odjela Prehrambene tehnologije Savjetovalištu za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine - Koprivnica

Studenti treće godine u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika nositeljice Izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak posjetili su Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-Križevačke županije, odnosno Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine gdje ih je dr. med. Maja Blažeković, spec. epidemiologije upoznala sa načinom rada savjetovališta. Odnosno, na koji način se radi sa pretilim osobama kako bi se smanjila njihova tjelesna masa. I ovom prilikom bilo je istaknuto kolika je važnost prevencije u nastanku istog jer danas debljina predstavlja najveći, globalni, kronični problem koji uvjetuje nastanak skoro svih kroničnih nezaraznih bolesti.
Studenti su također imali priliku vidjeti i osobno isprobati primjenu impedancijske vage koja se koristi za optimalno mjerenje mase i analizu tijela (analizira masu, indeks tjelesne mase, postotak masti u tijelu, postotak mišića, koštanu masu, postotak vode u tijelu i automatski određuje potrebe za kalorijama i idealnu masu), koja radi na principu bioelektrične impedancijske analize (BIA).

Na temelju dobivenih podataka vaganja i kompletne biokemijske, antropometrijske analize, analize anamneze pacijenta, kao i vođenja dnevnika prehrane kreće se u individualno nutricionističko savjetovanje i savjetovanje prema primjeni odgovarajuće fizičke aktivnosti.

Vrlo je bitno da liječnici obiteljske medicine prepoznaju kod svojih pacijenata pretilost kao bolesti napomenula je Izv.prof.dr.sc. Uršulin-Trstenjak, kao što je istaknula i Dr. med. Blažeković, spec. epidemiologije da rezultat liječenja najviše ovisi o volji i ustrajnosti pacijenta.

Galerija