Panel rasprava na temu održive mobilnosti i logistike

U sklopu Tjedna karijera u SC Koprivnica održala se panel rasprava na temu „Razvoj logistike i održivog prometa kao ključ razvoja zajednica – ili zašto će svi trebati inženjere održive mobilnosti i logistike“. Sudionici panela bili su stručnjaci iz područja održivog prometa i logistike koji su pred našim studentima i gostima dali svoje viđenje održivog upravljanja prometom i logističkog menadžmenta.

Panelisti na panelu bili su Bojana Malašić, koordinatorica u Savezu za željeznicu, Gordan Drnas, direktor Sektora logistike Podravke, Ivan Šimunec, stručnjak u Sektoru željezničkih usluga u agenciji HAKOM i Božo Cicvarić, konzultant za održivu mobilnost u tvrtki Dyvolve.
Drnas se posebno osvrnuo na logistiku kao sektor, odnosno što sve čini logistiku kako bi bila uspješna. Logistika je sustav koji omogućava funkcioniranje kompletnom lancu opskrbe, on uključuje i nabavu i proizvodnju i prodaju, te zatim transport, skladište i zalihe. To je čitav sustav kojim roba dolazi do kupaca. Tu su svakako važne i nove tehnologije, načini kojima lanci opskrbe postaju još učinkovitiji. On je također rekao kako danas više nije najvažnija cijena na tržištu već je češće od toga važnija opskrba i dobavljivost proizvoda, a tu nastupa kvalitetna logistika. Točnije, logistika je ta koja sve češće donosi konkurentsku prednost.
Šimunec je pak govorio koliko puno rad u agenciji koja se bavi regulacijom željezničkog prijevoznog tržišta uključuje puno učenja i rada. HAKOM je taj koji prikuplja podatke s tržišta i pomaže višim instancama kako što bolje urediti legislativu za uspostavu fer i kvalitetnog tržišta prijevoza, kako teretnog, tako i putničkog. Znanje je važno, a polovina djelatnika u njegovom odjelu završila je ili završava poslijediplomski studij.
Cicvarić je naglasio kako dolazi doba održivih prometnih sustava, razvoja biciklizma i sustav javnog prijevoza putnika. Tvrtka Dyvolve, gdje radi kao konzultant, puno radi s gradovima i županijama, na razvoju sustava javnog prijevoza, dijeljenog prijevoza, biciklizma i sl. To je tržište u ekspanziji i gradovi i regije žele sve više ulagati u npr. kvalitetan javni prijevoz. To sve nije moguće bez kvalitetnih znanja o održivosti prometnog sustava, planiranju prometnih sustava i sl. Poželjno je poznavanje suvremenih softvera za prometno planiranje, a svakako je važno da studenti već tijekom studiranja steknu praksu vezanu za prometna istraživanja, npr. kako brojati tokove prometa, kako brojati tokove putnika u javnom prijevozu, kako kvalitetno anketirati i sl. Mladi ljudi koji imaju iskustvo u takvim aktivnostima sigurno će imati mnogo više prilika da počnu raditi kao prometni stručnjaci u konzultantskim tvrtkama.
Malašić je govorila o prilikama za praksu i honorarni rad, a koje je Savez za željeznicu pružao generacijama studenata, a to planira činiti i dalje. Svi su se panelisti složili koliko je važno da studenti imaju priliku odraditi kvalitetnu praksu i već u studentskim danima steći iskustvo u honorarni poslovima, naročito ako su u struci. Malašić panel je zaokružila završnom rečenicom: „Ja sam vrlo jasna, uvijek se držim onog starog, 99% rada i 1% genijalnosti. Receptura vam je jasna, ništa bez inicijative i rada“.
Panel raspravu je moderirao Ante Klečina, predavač na Odjelu za održivu mobilnosti i logistiku Sveučilišta Sjever.

Galerija