Sveučilište Sjever jedan od domaćina projekta Rail4Regions

U utorak i srijedu, 18. i 19. travnja održan je sastanak partnera projekta Rail4Regions u kojem sudjeluje Sveučilište Sjever sa Odjelom za logistiku i održivu mobilnost koje je imalo čast biti prvi domaćin gostima iz 9 zemalja Središnje Europe. Projekt okuplja 12 partnera koji će tokom sljedeće tri godine raditi u cilju izrade strateškog dokumenta za povećanje funkcionalnost željezničkog teretnog prijevoza.

Voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever je mag. ing. traff. Ante Klečina koji je ovim povodom poručio:
"Rail4Regions jest EU projekt koji, ako izravno prevedemo njegov naziv, cilja upravo to - "Željeznicu Za Regije". To znači da projekt želi regije koje nisu na važnim koridorima, a ovdje se misli na TEN-T, transeuropske koridore, spojiti upravo s tim koridorima. U fokusu projekta je teretni prijevoz putnika, a boljim spajanjem regija na koridore, na način da se što bolje iskoristi željeznica, stvoriti će se preduvjeti za razvoj. Projekt će predložiti strateški dokument kojeg će na kraju projekta moći usvojiti sve regije odakle dolaze partneri koji sudjeluju u projektu. Ukupno je to 12 partnera iz 9 zemalja, a u njima je zastupljeno 10 regija. U projektu će se još istražiti i teretni tokovi robe, te mjesta za gradnju potencijalnih multimodalnih kontejnerskih i logističkih terminala, mjesta za lak i brz pretovar kontejnera, poluprikolica i ostalih intermodalnih jedinica između vlakova i kamiona. Ovakvi terminali imaju ulogu da okupljaju robe iz lokalne regije, te ih pretovaraju na vlakove koji ih odvoze prema lukama i drugim velikim kopnenim terminalima i obrnuto. To pak znači da kamioni prevoze robe na kratkim rutama, od i do terminala, a srednje i daleke rute preuzima željeznica. Takvom kombinacijom postiže se velika iskoristivost željeznice, te u konačnici znatno manje zagađenje okoliša, manja potrošnja energije, a povećava se i prometna sigurnost. Kada se dobro organiziraju, kvalitetni multimodalni lanci prijevoza dovode do manjih troškova prijevoza, a što podiže konkurentnost gospodarstva.
Hrvatski partneri u projektu su Varaždinska županija i Sveučilište Sjever. Tako će regija u kojoj će se provesti istraživanja, te će se predložiti lokacije za multimodalne terminale, biti upravo sjeverna Hrvatska, odnosno lokacije u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Kada projekt završi, u veljači 2026. godine, biti ćemo bogatiji za mnoga saznanja kako unaprijediti multimodalnu teretnu logistiku na našim prostorima."