Prof.dr.sc. Imre Felde gostovao na Odjelu ambalaže, recikliranja i zaštite okoliša

Eminentni stručnjak i znanstvenik za razvoj i primjenu IT tehnologije u proizvodnom inženjerstvu, prof. dr. sc. Imre Felde, prorektor Sveučilišta Obuda iz Budimpešte, održao je gostujuće predavanje u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine, s početkom u 16.00 sati u Sveučilišnom centru Koprivnica, u sklopu nastave iz predmeta Ambalaža i tehnologija pakiranja na diplomskom studiju Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša.

Predavanje pod nazivom "Primjena modularne robotske stanice u pakiranju proizvoda" fokusirano je na robotsku aplikaciju pomoću koje se mogu podržati procesi proizvodnje, montaže i pakiranje proizvoda. Mnoga su robotska rješenja u tehnologijama pakiranja dostupna na tržištu i većina njih omogućuje postavljanje i pakiranje proizvoda na palete. Problem je što proces realizacije, uključujući procjenu potreba korisnika, razvoj funkcionalnosti i instalaciju na licu mjesta, obično traje jako dugo, komplicirano je i skupo.

U modernim modularnim sustavima robotska stanica može se prilagoditi potpuno novom zadatku ili procesu i cijela postavka se može promijeniti i ponovno staviti u pogon vrlo brzo, unutar samo nekoliko sati. Modularni sustav se može u svakom momentu proširiti dodatnim modulima prema potrebama korisnika. Sustav robotske stanice kontrolira središnji upravljački ormarić, koji uključuje softver za sučelje čovjeka i stroja. Rad, održavanje i nadzor omogućeni su korištenjem HMI softvera. Robotsku stanicu moguće je nadzirati, a operacije se mogu optimizirati korištenjem funkcija digitalnog blizanca. Prednost je i što se obradom podataka prikupljenih digitalnim blizancem i aplikacijom umjetne inteligencije može pripomoći u radu modularne robotske stanice. Primjerice, u tom se slučaju, kao dodatnom značajkom sustava, može definirati i u svakom momentu prilagoditi prediktivno razdoblje održavanja sustava.