Dolazna Erasmus+ mobilnost iz RMIT University, Melbourne

U sklopu kontinuiranog odvijanja projekata suradnje u sklopu programa ERASMUS+ KA107 2019, Sveučilište Sjever je u siječnju ove godine na poziv izv. prof. dr. sc. Petra Kurečića, drugi puta posjetio izv. prof. dr. sc. Binoy Kampmark, RMIT University, Melbourne, Australija. Dr. sc. Kampmark diplomirao je povijest i pravo na University of Queensland, Brisbane, Australija, a doktorirao je na Sveučilištu Cambridge. Dobitnik je više priznatih međunarodnih stipendija. I ovaj put je održao nekoliko predavanja, koja su pobudila velik interes studenata.

Dana 20.01.2023. g., dva predavanja održana su studentima druge godine diplomskog studija Komunikologije, medija i novinarstva, u sklopu nastave na kolegiju Politika i mediji. Teme prvog predavanja bile su percepcije o Australiji, te informacije vezane uz povijest i sadašnjost Australije, imigracijsku politiku Australije i njenu evoluciju kroz povijest, kao i važnost Australije u međunarodnim odnosima, gdje se oslanja na SAD i na važnost Australije u međunarodnoj ekonomiji, gdje se oslanja na izvoz u NR Kinu. Postavlja se pitanja, obzirom na tenzije među velesilama i australski strah od ekspanzije NR Kine, dokad će biti moguće njegovati ekonomske odnose u kojima Australija najviše ovisi o NR Kini, a istodobno biti „čvrst“ saveznik SAD-a. Teme drugog predavanja bile su politički aktivizam u razotkrivanju potencijalno štetnih aktivnosti država, kroz informiranje građana i zviždače, fizičke osobe i organizirane u smislu nevladinih organizacija i mreža, potkrijepljeno primjerima poput Wikileaks. Predavanja su izazvala interes studenata koji su gostu predavaču postavili čitav niz pitanja.

Gostujuće predavanje također je održano i studentima treće godine studija Komunikologije, medija i novinarstva, u utorak, 24. siječnja 2023. g., u sklopu nastave na kolegiju Međunarodnih odnosi, EU institucije i globalna politika, a teme predavanja bile su aktivnosti država na polju sprečavanja zviždača, pritisak na novinarsku profesiju i upotreba domaćih pravnih akata u inozemstvu na inozemne države, kroz primjer progona Juliana Assangea od strane SAD-a na tlu Velike Britanije, upotrebom tzv. Espionage Act iz 1917. g. Otvorena je, među ostalim, rasprava o pravnoj utemeljenosti ovakvih akcija, dan prikaz kompletnog slučaja Wikileaks i kako je isti promijenio suvremeno novinarstvo te je opisana sudbina Assangea i drugih zviždača. Spomenuto predavanje izazvalo je još veći interes studenata koji su postavljali pitanja o ovoj i drugim temama vezanim uz Australiju.

Tijekom mobilnosti profesor Kampmark sudjelovao je na radionici za pisanje KA171 projektnih prijedloga te je s perspektive partnerske ustanove predstavio mogućnosti programa.

Sveučilište Sjever ovime nastavlja uspješnu suradnju sa Sveučilištem RMIT, uz Sveučilište Charles Darwin jednim od dvije svoje australske ustanove partnera, na budućim mobilnostima i projektnim prijavama u sklopu programa ERASMUS+.