Održano gostujuće predavanje prof. dr. sc. Margaret Handley sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u San Franciscu

Na kolegiju "Napredna statistika u biomedicini i zdravstvu" prve godine diplomskog studija "Sestrinstvo - menadžment u sestrinstvu", nositelja izv. prof. dr. sc. Tomislava Meštrovića, kao gostujući predavač je u studenom 2022. godine predavanje održala prof. dr. sc. Margaret Handley.

Dr. Margaret Handley je profesorica epidemiologije i biostatistike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u San Franciscu te suvoditeljica UCSF PRIZE centra za partnerstva u istraživanju implementacijske znanosti u cilju poboljšanja jednakosti. Jedna je od predvodnica implementacije metoda kao što su kvazi-eksperimentalni dizajn i teorije promjene ponašanja. Također joj je od značajnog interesa zdravstvena komunikacija za poboljšanje zdravstvenih ishoda, a njen predavački rad fokusira se na prevođenje dokaza u praksu, kao i u ključne javnozdravstvene politike. Jedan je od glavnih istraživača na R25 programu obuke koji financira Američki institut za javno zdravlje (NIH) s fokusom na implementacijsku znanost i jednakost u zdravlju.

Posljednjih godina njen interes se širi na probleme vezane uz okoliš, a kao dobitnica Fulbrightove nagrade dolazi u Hrvatsku kako bi vidjela na koji način se implementacijska znanost može primijeniti u razvoju učinkovitih intervencija u borbi protiv klimatskih promjena. Shodno tome su studenti diplomskog studija sestrinstva imali prilike slušati dva bloka predavanja o vizualizaciji podataka te metodologiji različitih studija (kao što je kvazi-eksperimentalni dizajn) te učiti od ponajboljeg stručnjaka na svijetu u ovom području. Vjerujemo da će se vrijedna suradnja s profesoricom Handley nastaviti ove akademske godine te produbiti u narednim akademskim godinama, kao i da će studenti Sveučilišta Sjever imati višestruke koristi od ovog oblika suradnje.

Galerija