Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Sustainable Transport SuTra 2022 okupila brojne znanstvenike i stručnjake

Prva međunarodna znanstveno-stručna konferencija Sustainable Transport SuTra 2022 okupila je od 29. rujna do 1. listopada u Opatiji više od  250 znanstvenika i stručnjaka, te gospodarstvenika i ljudi iz javne uprave iz cijele Europe. Suorganizatori skupa bili su Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Odjel za logistiku i održivu mobilnost Sveučilišta Sjever iz Hrvatske. Na konferencije je bio i rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković koji je dodijelio nagrade, a nagradu za „izuzetno sudjelovanje“ dobio je predavač Ivan Cvitković!

Okupljene su na otvaranju konferencije, među ostalim, pozdravili prorektor za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša te dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović, kao i ministrica turizma izv. prof. dr. sc. Nikolina Brnjac.

Pozvano predavanje trebala je održati i Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji (DG MOVE), no zbog obaveza nije mogla osobno doći te je na konferenciji puštena snimka govora koji je upućen sudionicima. Gđa Bakran Marcich je u temi „Postavljanje europske mobilnosti na pravi put za održivu budućnost“ naglasila da je „komisija pripremila niz prijedloga za modernizaciju prometnog sustava EU-a, također unutar paketa Fit for 55, a sve kako bi podržala prijelaz na čišću, zeleniju i pametniju mobilnost, u skladu s ciljevima Europskog zelenog dogovora. Povećanjem povezanosti i preusmjeravanjem većeg broja putnika i tereta na željeznicu i unutarnje plovne putove, podupiranjem uvođenja punionica, alternativne infrastrukture za punjenje goriva i novih digitalnih tehnologija, stavljanjem većeg fokusa na održivu urbanu mobilnost i olakšavanjem odabrati različite opcije prijevoza u učinkovitom multimodalnom prometnom sustavu, cilj je dovesti prometni sektor na pravi put smanjenja emisija za 90%.“

Uz predstavljanje znanstvenih radova, koji će biti objavljeni u uglednim međunarodnim časopisima indeksiranim u WoS ili Scopus bazama, održano je nekoliko panela koji okupljaju gospodarstvo i akademski sektor. Jedan od zapaženijih panela bio je panel pod nazivom "Mogućnosti povezivanja akademske zajednice i gospodarstva za znanstvene i stručne projekte“.

Nastavnici i vanjski suradnici Sveučilišta Sjever, prije svega Odjela za logistiku i održivu mobilnost, sudjelovali su s većim brojem znanstvenih članaka te u panelima kao moderatori ili voditelji sekcija.