Sveučilište Sjever na projektu IRI2 “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II” 

Sveučilištu Sjever odobren je projekt na kojem sudjeluje u svojstvu partnera naziva „Istraživanje i razvoj metoda zaštite građevinske jame: prednapeti AB roštilj (soil press metoda), BBR Adria d.o.o.“  na kojem je nositelj tvrtka BBR ADRIA d.o.o. za specijalne radove u graditeljstvu. Projekt je odobren u sklopu natječaja  IRI2 “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II”, KK.01.2.1.02  ukupne vrijednosti 24.179.202,17 kn, od čega je udio za Sveučilište Sjever nešto više od 7 milijuna kuna, a od čega više od 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 „Projektom će se postići jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i razvoja prednapetog AB roštilja tzv. soil press metode. Povećat će se učinkovitost građevinskog sektora i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom naknadno prednapetog roštilja od AB greda za zaštitu građevinskih jama.“, ističe prof.dr.sc. Božo Soldo, pročelnik Odjela za graditeljstva a ujedno i voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever.

Na projektu će kao članovi tima sudjelovati i nastavnici Odjela za graditeljstvo.

Projekt rezultira smanjenjem otpada za 50%, povećanje učinkovitosti za 100% zbog dvostruke primjene te ostvarenju ušteda do 25% na grijanju i hlađenju.