Počela provedba znanstvenog HRZZ projekta na Odjelu za prehrambenu tehnologiju

Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever počelo je 15. lipnja provođenje 2 milijuna kuna vrijednog Uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom „Uloga biflavonoida u biljkama: Gingko biloba L. kao modelni sustav“ (UIP-2019-04-1018) voditeljice doc.dr.sc.Dunje Šamec. Suradnici na projektu su izv.prof.dr.sc.Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, te izv.prof.Erna Karalija s Prorodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.

U sklopu petogodišnjeg projekta, na Sveučilištu Sjever provodit će se međunarodno kompetitivna istraživanja kojima je za cilj objasniti biosintetske putove biflavonoida u biljkama, kao i njihovu potencijalnu primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj ili kozmetičkoj industriji. Ovo istraživanje nastavak je istraživanja koje je doc.dr.sc. Šamec započela tijekom svog dvogodišnjeg poslijedoktorskog usavršavanja na Washington State University u SAD-u u sklopu NEWFELPRO Marie Curie stipendije.

Ovo je prvi projekt čiji je nositelj Sveučilište Sjever, a drugi HRZZ projekt na Odjelu za prehrambenu tehnologiju.. To pokazuje sve jače pozicioniranje Sveučilišta Sjever kao važne znanstvene institucije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. U sklopu projekta planirana je nabavka nove istraživačke opreme u vrijednosti 655.000,00 kuna koja će uz novoizgrađene laboratorije još više povisiti kvalitetu znanstvenog istraživanja, ali i nastave u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju. Također, u sklopu projekta zaposlit će se i doktorant koji će raditi izrađivati doktorat u sklopu projekta te će mu se pokriti troškovi školarine te dodatnih međunarodnih usavršavanja.