Odlični rezultati projekta 'zakOČI - Take a Brake!'

Studenti i nastavnici Odjela logistike i održivosti Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Koprivnica, aktivno su sudjelovali u projektu zakOČI - Take a Brake! koji je postigao odlične rezultate. U sklopu toga projekta Udruga Roditelji u akciji - Roda okupila je različite sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

„Iako projekt sadrži više aktivnosti, od kojih je većina edukativnog karaktera, uloga studenata i nastavnika Odjela logistike i održive mobilnosti bila je u proučavanju švicarskih dobrih praksi vezanih za sigurnost prometa, te provođenje istih u sklopu preventivnih intervencija na prometnicama gradova Koprivnice i Zaprešića, te u općini Bale. Studenti diplomskog studija Održivi prometni sustavi su temeljem viđenog u sklopu studijskog putovanja u Švicarsku izradili idejna rješenja za 'kritične točke' u spomenutim gradovima i općini, a na koje su ih tijekom world caffe radionica uputili građani. Od predloženih idejnih rješenja, odabrano je po jedno iz svakog grada i općine, te je u tijeku postupak izrade intervencija na terenu", ističe doc.dr.sc. Predrag Brlek, pročelnik Odsjeka za logistiku i mobilnost Sveučilišnog centra Koprivnica.

U sklopu istog projekta na Međunarodni dan dječjih prava na 350 lokacija diljem Hrvatske osvanuli su Rodini jumbo plakati i city lights s porukom "Djeca u prometu su nepredvidiva i često u opasnosti“. Osim toga, Udruga Roditelji u akciji - Roda izradila je zabavne edukativne sadržaje namijenjene djeci u dobi od 6 do 10 godina pa će tako djeci u Hrvatskoj od biti dostupna online igra ČUDOvišna avanturaradna bilježnica Mali prometni detektivi i igra u kutiji osmišljena prema konceptu escape room igara. Ovi inovativni sadržaji predstavljaju edukativne alate koji će potaknuti dijete na aktivno i sigurno sudjelovanje u prometu.

U okviru ovog istog projekta razvijena je web stranica zakoci.eu koja osim ovih edukativnih alata za djecu, nudi brojne informativne i aktualne tekstove za roditelje o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu.

“Projekt zakOČI - Take a Brake! obuhvaća niz aktivnosti usmjerenih na lokalne zajednice, stručnjake i stručnjakinje, prosvjetne radnice i radnike, djecu u osnovnim školama i opću javnost kojima nastojimo pridonijeti većoj sigurnosti djece u prometu. Rodini partneri u projektu su CareCross iz Švicarske, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Grad Zaprešić i Općina Bale”, naglašava Marcela Kaurin iz Rode.

Prema preliminarnim podacima Europske komisije, stopa poginulih od 7,3 na 100.000 stanovnika svrstava nas blizu dna ljestvice zemalja Europske unije u kojoj je prosjek 5,1, dok je u Švicarskoj 2,2.