Milan Šabić ukupni pobjednik natječaja Kultura u fokusu

Fotograf Milan Šabić ukupni je pobjednik međunarodnog natječaja Kultura u fokusu 2019/20 koji se već petu godinu zaredom realizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 1438 fotografija, među kojima je stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša odabrao 100 najuspješnijih. Naime, posebnost ovogodišnjeg projekta je virtualna šetnja na Sveučilištu Sjever kroz izložbu upravo tih najboljih 100 fotografija koje je stručni žiri izabrao. Peti pogled na kulturu zamišljen je kao fotografska kritika kulture i umjetnosti u kontekstu vremena i prostora u kojem živimo, a virtualnu izložbu svi zainteresirani mogu pogledati na web stranci www.kulturaufokusu.com.

„Kultura u fokusu ostvaruje svoje ciljeve i postaje prepoznatljiva platforma koja promovira umjetničke prakse te vrednuje i nagrađuje autore fotografija. Ovogodišnja virtualna izložba je bila izazov kako u tehničkom tako i koncepcijskom smislu. Zahvaljujući potpori Sveučilišta Sjever, publika će imati priliku kroz virtualnu izložbu, koju je kao temu svog diplomskog rada realizirao student Medijskog dizajna mag.art Teo Vukšan, a dizajn vizuala potpisuje studentica prvostupnica Medijskog dizajna Dora Kolar. Ovaj projekt studentima omogućuje intenzivnije istraživanje percepcije fotografske slike, ali kao i predmet za umjetnička i znanstvena istraživanja koja se provode na sveučilištu“, ističe autor projekta doc. art. dr. sc. Mario Periša .

Kultura u fokusu izdvojila je autore čiji je odnos prema kulturi različit, no najčešće emotivno povezan sa sredinom koja ih okružuje. Fotografi nastoje izdvojiti slike najvažnijih trenutaka godišnje produkcije, nastoje promisliti segment vremena koji je iza nas te preispitati unaprijed postavljene okvire koji u beskrajnoj mijeni slika čine kulturnu stvarnost. U posljednjim danima natječaja 2020. godine rokovi su produljeni i tako su zabilježeni važni trenuci u godini dana hrvatske kulture, od globalne pandemije do zagrebačkog potresa u kojem su upravo umjetnici bili istodobno fizički najugroženiji i emotivno najsnažniji segmenti društva. Fotografi, baš kao i ostali umjetnici, nastoje biti svjesni vremena u kojem žive i stvaraju. Fokus na kulturu naglasak je stavio na aktualni ulomak vremena. Pri odabiru pristiglih radova članovi žirija nisu ostali imuni na utjecaj stvarnosti u kojoj su iznova postale važne temeljne ljudske vrijednosti: život i preživljavanje, empatija i briga za drugo ljudsko biće“, ističe članica žirija Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

„Ovogodišnji natječaj KUF 2020. donio je niz sjajno promišljenih autorskih fotografskih uradaka, predstavivši recentnu fotografsku produkciju hrvatskih i autora iz regije u iznenađujućoj svježini ideja i motiva te u mnogim radovima vrlo kreativnoj implementaciji tih promišljanja u mediju fotografije“, naglašava član žirija Krasnodar Peršun.

Cilj projekta Kultura u fokusu je stvaranje fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja te veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama. Nakon pet godina održavanja Kultura u fokusu postala je svojevrsni vizualni kulturni godišnjak koji nastoji naglasiti najzanimljivije kulturne trenutke iz prethodne godine. Fotografski se bilježe predstave, izložbe, performansi, koncerti, ples, muzejske izložbe, portreti umjetnika, kao i spomenička baština.

Galerija