Erasmus+ iskustvo Antonije Mandić na Humboldt University u Berlinu

U sklopu Erasmus + programa koji omogućava mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja voditeljica Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Sjever Antonija Mandić boravila je sedam dana na Humboldt-Universität zu Berlin.

U sklopu mobilnosti dogovoreno je više radnih sastanaka s tendencijom upoznavanja knjižnica koje djeluju u sklopu Sveučilišta. U sklopu sveučilišta djeluje nekoliko izdvojenih knjižnica, a studijski posjet uključivao je posjet Jacob und Wilhelm Grimm Zentrum Universitätsbibliothek.

Jacob und Wilhelm Grimm Zentrum kombinira središnju knjižnicu sveučilišne knjižnice Sveučilišta Humboldt i računalnu i medijsku službu (CMS) sveučilišta Humboldt.

Zgrada, nazvana po braći Grimm, otvorena je 12. listopada 2009. S oko dva milijuna svezaka, najveći je neprekidno dostupan knjižnični inventar u njemačkom govornom području.

Uz staru središnju knjižnicu, ovdje je smješteno dvanaest bivših područnih knjižnica humanističkih i kulturnih znanosti, kao i društvenih i ekonomskih znanosti. Ostalih devet knjižnica podružnica i sveučilišni arhiv ostali su na svojim prijašnjim lokacijama u različitim okruzima Berlina.

Ono što je karakteristično za ovu knjižnicu je da ima 6 milijuna svezaka, 2 milijuna u otvorenom pristupu, isto tako potpuno je otvorena i besplatna za sve korisnike (ne nužno samo za studente).

U sklopu mobilnosti održan je sastanak s voditeljicom Slavističke knjižnice dr. Anjom Otto i voditeljem Instituta za slavistiku prof. dr. Christianom Vossom. Dogovorena je suradnja i mogućnost povezivanja Sveučilišta Sjever i Humboldt sveučilišta.

Zahvaljujući Institutu za Slavistiku dogovoren je i radni sastanak u Staatsbibliothek zu Berlin s dr. Vladimirom Neumannom, voditeljem slavističke zbirke.

Berlinska državna knjižnica sadrži dokumente iz svih znanstvenih disciplina, jezika, vremena i zemalja s naglaskom na humanističke i društvene znanosti. Pored opsežnog glavnog inventara, u specijaliziranim odjelima čuvaju se i brojne posebne zbirke.

Svi koji imaju 16 i više godina mogu besplatno koristiti i posuđivati ​​predmete iz Državne knjižnice.

Posebno zanimljivo bilo je vidjeti i imati pristup njihovom načinu rada s naglaskom na digitalizaciju i pretraživanje e-izvora. Dr. Neuman tvorac je i digitalne baze Slavistik portal koji na jednom mjestu objedinjuje sve izvore (elektronske i tiskane) koji su vezani uz Slavistiku.

Od razgovora i aktivnosti koji su održani u sklopu mobilnosti značajan je i razgovor s voditeljicom  i koordinatoricom pripravničkog i znanstvenog programa gdje se razmatralo mogućnost mobilnosti studenta Sveučilišta Sjever i uključivanje u znanstvene i stručne programe. Razmjena iskustva i primjera dobre prakse ključna je za unapređivanje rada.

Povezivanje sveučilišta koje ima dugu tradiciju i prepoznatljivost u svjetskim krugovima i mladog sveučilišta koje se razvija i raste važno je ne samo kao razmjena iskustva, već i mogućnost pronalaska zajedničkih opcija suradnje i zajedničke koristi u cilju unapređivanja rada.

IMG_20200224_093224_832

Galerija