Obilježavanje Međunarodnog dana celijakije na Sveučilištu Sjever

Međunarodni dan celijakije, 16. svibnja, ove je godine obilježen i na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica. U sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju održana su prigodna gostujuća predavanja relevantnih stručnjaka.

Sva predavanja bila su prvenstveno namijenjena oboljelima od celijakije, ali i svima onima koji se bave pripremom hrane i željeli bi pravilno pripremiti hranu bez glutena. Uvod u problematiku celijakije dao je doc. dr. sc. Bojan Šarkanj, v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju, i doc. dr. sc. Natalija Uršulin Trstenjak, oboje sa Sveučilišta Sjever. Voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu Opće bolnice Varaždin, mag. nutr. Dean Šalamon, pojasnio je što sve treba znati kod pripreme pravilne prehrane u bolnicama i kako je prilagoditi specifičnim potrebama bolesnika, među ostalim i oboljelima od celijakije.

Uslijedio je govor predsjednice Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marije Goričanec, o radu Udruge s ciljem podizanja svijesti o celijakiji te o pomoći i podršci oboljelima kroz edukacije - radionice na kojima članove  uče pripremati jela bez glutena uz odabir sigurnih namirnica. Dr. Igor Šegović, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane govorio je o celijakiji, kroničnoj autoimunoj bolesti, o bolestima povezanim s celijakijom te o postupku koji se provodi kod sumnje na celijakiju do postavljanja konačne dijagnoze. Nakon predavanja predstavljeni su i neki proizvodi bez glutena te upriličena degustacija bezglutenskih delicija.