Europska noć istraživača u Sveučilišnom centru Varaždin

Na Sveučilištu Sjever se 11. travnja 2019. godine održala „Europska noć istraživača“ kao dio aktivnosti  projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night.

Događaj se provodio u okviru Dana otvorenih vrata Sveučilišta Sjever u Varaždinu, pa su tako posjetitelji svih uzrasta mogli sudjelovati na raznim predavanjima, interaktivnim i zabavnim radionicama, prezentacijama, te su imali mogućnost upoznati studente i nastavno osoblje. Bio je organiziran i obilazak laboratorija te sudjelovanje u zabavnim kvizovima uz mogućnost osvajanja vrijednih nagrada.

Europska noć istraživača je projekt koji traje 15 mjeseci  i financiran je u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., te provodi se između 18 partnera, a jedan od njih je i Sveučilište Sjever. Europska noć istraživača tradicionalno se održava svakog zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Nastala je europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.