Erasmus+ iskustvo studenta u Stuttgartu

Student Sveučilišta Sjever, Mateo Martinović realizirao je svoju Erasmus+ mobilnost u Stuttgartu te u nastavku pročitajte njegovo iskustvo.

"Neke od najboljih stvari se događaju kada izađemo iz svoje komforne zone, za mene je to bio odlazak i studiranje u drugoj državi. Nije bilo lako donijeti tu odluku ali ne žalim ni sekunde što sam to napravio. Bilo je mnogo izbora gdje i na koji fakultet otići studirati, no nakon dužeg istraživanja odlučio sam provesti pola godine svoga života u Njemačkoj, odnosno Stuttgartu. Nisam znao jezik i nikad nisam živio u drugoj državi, no umjesto straha osjećao sam se uzbuđeno zbog izazova koji sam si postavio. Odabrao sam Hochschule der Medien, jako popularno sveučilište u državi i jedno od najboljih u struci. Tamo se sve fokusira na praksu i moram priznati to je najbolji i najbrži način učenja, osobito u multimedijalnom području. Studiram Multimediju, oblikovanje i primjenu u Varaždinu i proveo sam peti semestar na novonastalom smjeru Moving Images.

Studenti su jako aktivni, a Sveučilište im omogućava da se ti projekti realiziraju. Ima raznih područja, programiranja video igara, organiziranje i emitiranje radio programa, snimanje kratkih filmova, emitiranje glazbene emisije, video animacije i mnogo drugih kreativnih projekata. Na Sveučilištu ima 10 000 studenata (oko 200 Erasmus studenata svaki semestar), 3 kino dvorane, predivna knjižnica (gdje se mogu iznajmiti razna pomagala u učenju), prostorije za učenje u grupama ( produktivno okruženje s pločama i televizorima koji služe kao monitori) i studentskim restoranom. Profesori su izuzetno dragi i profesionalni i trude se da studenti nauče što više. Osoblje za organizaciju dolaska internacionalnih studenata isto treba pohvaliti jer nitko nije imao problema s rješavanjem formalnim i birokracijskim stvarima. Prije nego što sam otišao za Njemačku, dodijelili su mi Buddy-a, studenta sa sveučilišta s kojim sam konstantno bio u komunikaciji i on me dočekao kada sam došao na aerodrom i pomogao mi je sve formalnosti odraditi (upis na faks, prijavljivanje boravišta, javni prijevoz, useljenje u studentski dom itd.)

Na mojem smjeru bilo nas je osam studenata iz cijeloga svijeta i program je bio fokusiran na planiranju, organizaciji i snimanju filmova. Kroz semestar izradili smo ukupno osam kratkometražnih filmova, dva dokumentarca i jednu reklamu. Svaki projekt smo mijenjali grupe i s drugačijim pristupom kako bi se susretali sa što više različitih situacija i problema te kako ih riješiti. Sva predavanja i komunikacija su bila na engleskome jeziku, a općenito u gradu/dućanu nisam imao problema sa sporazumijevanjem iako nisam znao njemački jako dobro. Nakon dva mjeseca studenti su nam organizirali International Day gdje su svi studenti predstavljali svoju državu i fakultet, naravno event je bio popraćen glazbom i dobrom zabavom. Konstantno su bila organiziranja i razna putovanja, npr. Odlazak u Mercedesov muzej, Christmas market u Eslingenu, Festival čokolade u Tubingenu, planinarenje, obilazak dvorca Hohenzollern, Wasen (Stuttgartska verzija Oktoberfesta) i još mnogo toga.

Ljudi su jako otvoreni za nova iskustva i mnogo njih paralelno već radi u respektabilnim tvrtkama i uvijek se dogovor mora poštivati kako bi sve moglo funkcionirati. Sve u svemu, bilo je to jedno od najljepših iskustava koje sam doživio, naučio sam mnogo toga (od stručnih stvari do osamostaljenja i življenja s ljudima druge nacionalnosti) i učinio bi to sve ponovno i svakome kod razmišlja o Erasmusu definitivno bi preporučio, nemojte se bojati i zgrabite priliku još dok možete!"

Galerija