Studentsko Erasmus+ iskustvo stručne prakse Mihaela Lukčića u Češkoj

Idi, putuj, upoznaj sebe i vrati se kao bolja osoba!
-upravo ista stvar dogodila se nama. Naime, kolegica Lucija Kučina, kolega Jura Gregur i ja odabrali smo izvršavanje svoje stručne prakse u drugoj državi. I tako kao studenti treće godine, Odjela graditeljstva, krenuli na mobilnost u grad Hradec Kralove, u Češkoj.

Znajući da svo troje volimo putovati, upoznavati druge kulture, ljude, običaje.. Te imajući predivno iskustvo sa konferencije u Ukrajini godinu dana ranije, odlučili smo se prijaviti na natječaj za mobilnost s mišlju u glavi „ Kaj bu bu“. Kada je stigao pozitivan odgovor ostali smo iznenađeni.

U početku nam je bilo sve nejasno. Kako? Gdje? Kada? I sva ostala pitanja u glavi znajući da uskoro odlazimo od kuće, prijatelja, naše svakidašnjice... Tako je i bilo. Nakon mjesec dana nalazili smo se u Češkoj. U predivnom gradu, Hradecu, našem novom domu. Mi, koji nikada nismo živjeli sami odjednom smo bili prepušteni sami sebi. Prvi tjedan slijedila je brza prilagodba. Kuhanje, peglanje, budžet, organizacija dana, tjedna i našeg života iduća dva mjeseca. Radili smo svakim danom od ponedjeljka do petka osam sati. Naučili smo raditi u računalnim programima za izradu te vizualizaciju kuće od temelja do krova. Okruženi iskusnim inženjerima i odličnim savjetima sami ishodi su i više nego pozitivni. To je sve što ćemo reći , a u nastavku slijede fotografije kao rezultat.

Nakon posla, uvijek se pronašlo vremena za druženja, i nešto novog. Vikendima smo se trudili također iskoristiti svoje vrijeme što bolje, upoznajući grad gdje živimo, ali isto tako i njihovu zemlju. Posjetili smo mnoga mjesta, Naravno da nas je i sam Prag zadivio, kao i netaknuta priroda Adršpacha ili pak planina, najvišeg vrha Republike Češke čije je ime Snežka. To su mjesta koja su obilježila naš boravak, kao što je i ovo iskustvo obilježilo naš život. Ovo iskustvo osim predivnih mjesta, posla, pružalo nam je i mogućnost upoznati nove ljude. Studente koji su također prebivali ondje iz drugih krajeva, do onih iz Češke kao i stručnjaka sa kojima smo radili.

U konačnici stekli smo prijatelje.
Na kraju, uvijek je dobro nadovezati se na početak. I možemo reći slijedeće: „ Otišli smo, putovali, upoznali sebe i vratili se kao bolje osobe… Sad si na redu ti. Ne čekaj. Kreni. SRETNO!“

Nakon povratka održali smo predavanje i radionicu za studente i tako im prenijeli svoje znanje i iskustvo.

Smatramo da je veoma važno za studente napomenuti da se ne boje procedure, hrpe papira i slično kao što svi zamišljaju. Naš rok nakon prijave bio je kratak. Za manje od mjesec dana od pozitivnog odgovora nalazili smo se na mobilnosti u drugoj državi, u Češkoj. Hvala puno profesoru Alekseju Aniskinu i Marini Klarić na pomoći i trudu jer bez njih sigurno ne bih uspjeli. Profesori kao i međunarodni odjel uvijek će vam pružati potporu ali i pomoć ukoliko bude potrebna. I mi smo je sami dobili i u konačnici zajedničkim snagama uspjeli. Svi smo ovdje na raspolaganju budete li imali ikakvih pitanja. Svi želimo za nas i za zajednicu bolje sutra.

ŠTO TREBAŠ PRIJE PUTA? Saznati kamo želiš, prijaviti/javiti se profesoru/međunarodnom odjelu i tvoja avantura može početi već danas!