Studentica Lea Kuštelega boravila je na FH Burgenland!

Studentica sam diplomskog studija Poslovne ekonomije – smjer Turizam na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Putem CEEPUS programa prijavila sam se za mobilnost  „short – term student“, jer sam željela ostvariti mobilnost u svrhu istraživanja i pisanja diplomskog rada. Moja mobilnost trajala je jedan mjesec, točnije od 15.02. – 15.03.2018. godine na Sveučilištu FH Burgenland, University of Applied Sciences u Austriji.

Usavršila sam istraživanje (sekundarno) i pisanje diplomskog rada zahvaljujući korištenoj i lako dostupnoj literaturi u knjižnici na fakultetu, gdje sam provodila najviše vremena. Proučavala sam i čitala brojne knjige o turizmu, zdravstvenom turizmu, marketingu i menadžmentu u turizmu te prevodila određene dijelove knjiga na hrvatski jezik kako bih mogla dopuniti svoj diplomski rad. Moja tema diplomskog rada je „Razvoj dentalnog turizma u Hrvatskoj“ te sam također usmenom predajom saznala da mnogo dentalnih turista iz Austrije putuje baš u Hrvatsku na korištenje spomenutih usluga. Za vrijeme razmjene bila sam smještena u Campusu, u blizini Fakulteta. Brzo sam se prilagodila,  upoznala nove ljude raznih kultura, izmijenila iskustva, stekla neka nova prijateljstva te koliko sam uspjela u to kratko vrijeme učila njemački, ali isto tako i engleski jezik. Većinu svog vremena provela sam pišući diplomski rad i radeći PowerPoint prezentaciju kako bih se pripremila za obranu rada prilikom povratka.

U slobodno vrijeme razgledavala sam i šetala gradom, upoznala drage ljude na fakultetu i u Campusu. Jedan vikend na Fakultet su stigli studenti doktorskog studija iz Varaždina, koje sam pozdravila, a ujedno i dobila priliku da dva dana slušam njihova predavanja, što me se posebno dojmilo. Predavanja su na engleskom jeziku održali profesor Škare iz Pule i asistent Dejan Sinković. Bilo je vrlo poučno i zanimljivo. Najviše me se dojmila rasprava o ekonomskom rastu. Smatram da sam uvelike nadogradila svoje znanje, a isto tako stečena znanja na fakultetu FH Burgenland želim prenijeti na svoje sveučilište, lokalnu zajednicu i okruženje.

Zahvalna sam na pruženoj prilici, jer je bilo jedno divno iskustvo koje bih bez razmišljanja ponovila. Također, zahvaljujem izv. prof. dr. sc. Anici Hunjet iz Varaždina, univ. prof. Dr. h. c. Ireni Zavrl te Nensi Veljanovski što su me podržale, pomagale i usmjeravale za vrijeme mobilnosti.

Svakako bih ovakvu vrstu mobilnosti preporučila i drugim kolegama na Sveučilištu Sjever!